Vanochtend brachten we u de eerste lekkage van Ferrari's nieuwe V8-supercar met middenmotor. We bleken helemaal goed te zitten met de SF90 Stradale-naam, en dat hij 1.000 pk heeft, had Ferrari tijdens de teaserperiode al verklapt. De SF90 heeft overduidelijk een link met de nieuwe F8 Tributo, maar is toch erg onderscheidend in zijn design: koplampen, luchtinlaten in de heupen, plaatsing van de uitlaten (een stuk hoger dan op de F8), allemaal verschillen ze. De achterlichten zijn - heel subtiel - hexagonaal, op de F8 zijn deze rond.
We zien een tweetal verschillende versies: een rode en een grijze, met striping en de optionele motorafdekplaat van Lexan-polycarbonaat. De haaienvin op het dak is een achteruitrij-camera, aangezien het zicht recht naar achteren niet bepaald overhoudt. In het interieur is te zien dat Ferrari flinke stappen heeft gezet, en dat was ook wel eens nodig. De SF90 krijgt een geheel nieuw instrumentencluster met erg veel (digitaal) scherm. Ferrari hypete de auto al als 'ruimteschip', en qua progressie hebben ze aardig recht dit te stellen. De gelijkenis met de gelimiteerde J50 is evident, maar heel erg is dit niet.
Het hart van de SF90 Stradale is Ferrari's vermaarde 3,9 liter V8 biturbo, die is opgeboord tot 4,0 liter: de inhoud stijgt van 3.902 tot 3.990 cc. Waar de V8 in de F8 Tributo 720 pk levert, hebben de engineers hem in de SF90 opgevoerd tot 780 pk en 800 Nm. Tel hier 220 pk uit een drietal elektromotoren (twee op de vooras, en een MGU-K tussen motor en bak) bij op, en je zit op een mooie ronde 1.000 pk.
De verdeling fossiel-elektrisch is grofweg 8:2, waarbij de oude vertrouwde verbrande dinosaurus nog het leeuwendeel voor zijn rekening neemt. De SF90 treedt in de voetsporen van de LaFerrari, Ferrari's huidige hypercar, die stamt uit 2013. In de vijf jaar die volgden is er veel ontwikkeld aan elektromotoren en accupakketten, waardoor de nieuwe SF90 flink meer kracht uit zijn elektrische componenten kan putten.
Waar de LaFerrari een hybride zonder stekker was, is de SF90 een PHEV. Dit verklaart de tweede 'tankdop' aan de achterzijde. De inhoud van het accupakket bedraagt 7,4 kWh, wat goed is voor maximaal 25 km aan elektrische range.
De prestaties zijn niets dan fenomenaal: 0-100 km/u gaat in 2,5s, 0-200 km/u in een bliksemsnelle 6,7s, met dank aan bijspringende elektromotoren en een snelle 8-traps DCT. Ter vergelijking: de 812 Superfast heeft hier 7,8s voor nodig. De topsnelheid bedraagt 340 km/u, een rondje Fiorano gaat in 1:19 minuut, zeven tienden sneller dan een LaFerrari. Het drooggewicht is met 1.570 kg redelijk binnen de perken gebleven, hoewel u er rekening mee moet houden dat met alle vloeistoffen en een bestuurder al snel de 1.800 kg wordt aangetikt.