Tesla kondigt 'made in China' Model 3 aan

Tesla heeft vandaag in China de eerste lokaal te produceren Model 3's aangekondigd. Ze komen over 6 tot 10 maanden, en leveren de locals een flink voordeel in de aanschafprijs op. Er is echter een 'maar'.

Met de komst van Gigafactory 3 bij Shanghai kan je er donder op zeggen dat er ook Tesla's achter de Grote Tariefmuur van China gebouwd gaan worden. Op een eerder deze week geteased evenement heeft Tesla vandaag concreter gemaakt wat de Chinees van ze kan verwachten. 

Het model dat in Shanghai van de band rolt is de Standard Range Plus, wat tegenwoordig de facto het basismodel van Tesla is. De vanafprijs bedraagt 328.000 yuan, wat volgens de huidige wisselkoers 42.600 euro is. De huidige - made in 'Murica - Model 3 kost in China 377.000 yuan, omgerekend 49.000 euro. Op zich lijken de Chinezen een goede deal te pakken te hebben, hoewel de prijs nog wel significant hoger is dan in de VS. Je zou verwachten dat een Chinese arbeider nog steeds wat minder kost dan een Amerikaanse.

Op bovenstaande tabel ziet u wat een Chinees voor zijn Model 3 moet betalen. Van boven naar onder staan de Standard Range Plus (made in CN versus made in USA), de Long Range met achterwielaandrijving, de Long Range met Dual Motor en de Performance.

In Nederland kost de Model 3 Standard Range Plus momenteel 47.800 euro. De vraag of we in de toekomst ook in China geproduceerde Tesla's gaan importeren is er een die nu nog niet beantwoord wordt. Maar ga er maar wel van uit. Hieronder het obligate gepats op Weibo door de lucky few die waren uitgenodigd, en een screenshot uit de Chinese configurator.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e5485065396f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });