BMW en Jaguar Land Rover gaan samenwerken

Lang geleden, in de jaren '90, was BMW eigenaar van Land Rover, maar hun wegen scheidden zich toen Ford het merk overnam. Nu, zo'n 20 jaar later, kruisen hun paden opnieuw, zij het dit keer als gelijkwaardige partners. Soort van.

De weg die Land Rover, de ene helft van het concern Jaguar Land Rover, heeft bewandeld, liep via vele bedrijven: eerst was het een onderdeel van Rover, later verhuisde het naar British Leyland, om daarna weer bij de Rover Group terug te keren. Vervolgens werd het in '94 Duits, omdat BMW Rover overnam. In 2000 verkocht BMW de toko aan het Amerikaanse Ford, die het op zijn beurt in 2008 bij het Indiase Tata loosde. Tata is nog steeds eigenaar, hoewel de zaak momenteel wat stroef loopt, en er geruchten boven de markt gonzen van een verkoop aan het Franse PSA.

Naast deze macro-feiten over welk bedrijf precies van wie is, nemen de ad hoc-samenwerkingen de laatste jaren hand-over-hand toe. De nieuwste ontwikkelingen, vooral op gebied van autnoom rijden en elektrificatie, kosten miljarden, en dus willen fabrikanten de kosten zo veel mogelijk delen. In dit licht gaat BMW een samenwerking aan met Jaguar Land Rover (JLR), op wat in vaktaal 'ACES' genoemd wordt: 'autonomous driving, connectivity, electrification and services'.

Concreet: BMW en JLR gaan samen de volgende generatie elektromotoren ontwikkelen. BMW heeft vanaf de i3 ervaring op dit vlak, en Jaguar heeft met de I-Pace (en de PHEV's) laten zien een moderne elektrische auto te kunnen bouwen. Als uitgangspunt voor de samenwerking wordt de vijfde generatie (“Gen 5”) van BMW's eDrive-technologie genomen, die volgend jaar in de iX3 wordt gelanceerd.

We noemden de samenwerking in de intro 'soort van gelijkwaardig', omdat er weliswaar geen sprake is van enige mate van overname, maar alles er op wijst dat JLR enigszins piggy-back't op BMW's kennis. Niet alleen vanwege de Gen5-motoren van waaruit ontwikkeld wordt (zie afbeeldingen onder), maar ook omdat het te vormen Brits-Duitse team in München gehuisvest wordt. De productie van het eindproduct vindt overigens wel gewoon in de eigen fabrieken plaats.

BMW's ontwikkelingsbaas en lid van de Raad van Bestuur, Klaus Fröhlich, is in ieder geval in zijn sas: “The automotive industry is undergoing a steep transformation. We see collaboration as a key for success, also in the field of electrification. With Jaguar Land Rover, we found a partner whose requirements for the future generation of electric drive units significantly match ours. Together, we have the opportunity to cater more effectively for customer needs by shortening development time and bringing vehicles and state-of-the-art technologies more rapidly to market”, aldus de Duitse manager.