Sebastian Vettel legt uit waarom hij terugkwam voor het podium in Canada

De GP van Canada verliep zondag niet geheel vlekkeloos, en het is veelzeggend dat het spannendste/meest vermakelijke moment zich buiten de race afspeelde. Sebastian Vettel liep in eerste instantie weg, maar stond toch op het podium. Waarom?

Sebastian Vettel is een man met twee gezichten. Aan de ene kant is het een totaal on-Duitse pretletter, die - als hij lekker in zijn vel zit - altijd in is voor een dolletje. Denk aan het inbreken bij een interview met Lewis Hamilton, om een minutenlang verhaal te houden over meeuwen op de baan in Canada, om maar een voorbeeld te noemen. Maar Vettel kan aan de andere kant ook ene totale psychopaat zijn, als hij zich gekrenkt voelt. Denk hierbij aan het rammen van Hamilton in Baku, of de woede richting Max en Charlie Whiting (RIP) na de GP van Mexico in 2016.

Enfin, diezelfde Vettel is afgelopen zondag in onze achting gestegen, toen hij zich heel terecht opwond over de vijf seconden tijdstraf die hem aangesmeerd werd. Hij zette zijn Ferrari demonstratief niet in het parc fermé, beende direct naar de Ferrari-hospitality om af te koelen, en wisselde - als een baas - bij de winnende auto's de bordjes van de nummer '1' en '2' om, om aan te geven dat hij, en niet Hamilton, de overwinning verdiende. Een mening die door u - de lezer - volledig wordt ondersteund, getuige de uitslag van onze poll.

Eigenlijk verwachtten we dat Vettel de podiumceremonie zou boycotten, net zoals hij dat bij het mediamoment direct na de race had gedaan. Echter, hij kwam terug, voegde zich bij Hamilton en Leclerc in de 'green room', waar een ijzige stilte heerste, en beklom vervolgens toch - met een gezicht op onweer en een bokkenpruik op - het podium voor een mokkende ceremonie. De Canadese dame die hem zijn trofee moest geven had duidelijk nog nooit van hem gehoord, want ze ging in eerste instantie voor Leclerc staan. 

Toen Vettel naderhand in een persconferentie werd gevraagd waarom hij toch teruggekeerd was, antwoordde hij dat dit uit respect voor Mercedes en zijn teamgenoot Leclerc was. 

"I parked the car in parc ferme, a different parc ferme, the one that is not for the top three and then went to get weighed. Then at that point I didn't really want to join anything that was happening after that. I was very heated up, obviously angry and disappointed, but I think everybody understands why.

I think it's a matter of respect to show to Lewis and Charles and also the representative for Mercedes [Hamilton's motor-engineer Marga Torres] on the podium, to be part of the podium. Certainly it wasn't the place where I wanted to be because at that point you just want to get out. Sitting here [in the press conference] is not of my free will but I have to be here."

Dat Vettel een flinke boete in het vooruitzicht werd gelegd als hij absent was zal hem met zijn salaris weinig gedeerd hebben, dus we geloven deze lezing wel. Bovendien is het ook een teken van volwassenheid als je jezelf weer bij elkaar raapt en toch dat ding doet waar je helemaal geen zin in hebt, in plaats van je helemaal te verstoppen. Het is alleen wel zuur voor Ferrari en hun 'Mission Winnow' dat er sinds het introduceren van dit thema in Japan niet meer gewonnen is: in Bahrein door pech voor Leclerc, en in Canada door een discutabele straf. Maar zo rolt het balletje soms. Op naar Paul Ricard!