Meerderheid: Sebastian Vettel verdiende geen straf

Direct nadat de stewards afgelopen zondag een straf aan Sebastian Vettel gaven voor een 'unsafe reentry' zette Autobahn.eu een poll online. De uitkomst van de enquete is overweldigend in het voordeel van de Duitse viervoudig wereldkampioen.

De Grand Prix van Canada 2019 was geen race om over naar huis te schrijven. Buiten de geweldige boordradio van Günther Steiner tegen Kevin Magnussen gebeurde er vrij weinig op de baan. Er was één moment dat de race tekende, toen Lewis Hamilton aandrong bij Sebastian Vettel, maakte de Duitser een remfout, waardoor hij rechtdoor schoot in bocht 3/4. De Ferrari kwam in het gras en reed daarna weer de baan op. 

Vettel wist zijn auto uit de muur te houden, maar Lewis moest remmen om niet tegen de Duitser te crashen. Direct na het voorval gaven de stewards aan de situatie onder de loep te nemen, wat uiteindelijk tot een vijf seconden tijdstraf voor Vettel leidde. Hoewel het de lichtste straf is die een coureur tijdens de race kan krijgen, was de kritiek niet van de lucht.

Veel coureurs reageerden woest op de bestraffing omdat het volgens hen een race-incident was. Ook het publiek was ontstemd omdat de straf er weer voor zorgde dat een Mercedes won. Juist een overwinning van Vettel had een beetje spanning in het kampioenschap kunnen terugbrengen.

Ook de lezers van Autobahn.eu blijken zich massaal te scharen bij de tegenstanders van de bestraffing. Van de 3730 stemmers, die tussen zondagavond en dinsdagavond de moeite namen om te stemmen, is 72% het niet eens met de straf. Slechts 28% van de lezers schaart zich achter de beslissing van de stewards.

Tijdens ASFALT #53 bespraken coureur Steijn Schothorst en journalisten Koen Bakker en Matthijs Goes het voorval ook uitgebreid. Zij kwamen tot de conclusie dat het kampioenschap niet gebaat is bij de straf, maar dat de stewards toch niet geheel op hun achterhoofd gevallen zijn door de straf uit te delen. Luister de podcast hieronder.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dae976e00355', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });