Dit zijn de deelnemers aan de 24 uur van Le Mans 2019

Komend weekend gaat in Le Mans de 87ste editie van de legendarische 24 uur van Le Mans van start, met een deelnemersveld dat groter is dan ooit: 62 teams gaan de slijtageslag aan, verdeeld over 4 klasses.

Net zoals de afgelopen jaren is het veld verdeeld tussen LMP1, LMP2 (de prototypes), GTE Pro en GTE Am (de raceversies van straatauto's). Vorig jaar was de verdeling 10 - 20 - 17 - 13, dit jaar is deze 8 - 20 - 17 - 17. De LMP2 blijft de grootste klasse, de GTE Am trekt er vier plaatsjes bij, en de LMP1 levert er twee in, omdat de Manors dit jaar niet meer meedoen. 

In totaal doen dus 62 teams mee, in tegenstelling tot de maximaal 60 van de voorgaande jaren. Maar met 13,6 km aan Circuit de la Sarthe zullen ze elkaar niet teveel in de weg zitten. Deze editie van de LM24h is de seizoensafsluiter in het WEC-kampioenschap, en voor zowel BMW als Ford is het hierna gedaan: zij stappen uit. Ook Alonso's rit bij Toyota stopt hier. Een entry in de experimentele Garage 56, waar vroeger de Nissan Deltawing en Zeod RC aan meededen, zien we dit jaar helaas weer niet.

Vooraan in de LMP1 krijgen de Toyota's het naar verwachting redelijk gemakkelijk, mits ze heel blijven. De Nederlandse inbreng komt hier van Renger van der Zande, die voor het - eveneens afzwaaidende - Dragonspeed-team meerijdt. In de LMP2 zullen de Nederlandse ogen gericht zijn op Racing Team Nederland, met Frits van Eerd. Giedo van der Garde en Nyck de Vries achter het stuur. Ook Ho-Pin Tung, die dit jaar weer voor Jackie Chan DC Racing uitkomt, zal aandacht uit de Nederlandse huiskamers krijgen. Job van Uitert, tot slot, rijdt in de #26 LMP2 van G-Drive. De race zelf loopt van zaterdag 15:00 uur tot zondag 15:00 uur.

Alle auto's op een rijtje vindt u in de vermaarde Spotter's Guide, die hier te downloaden is. Hierop staat alle informatie die u nodig heeft: het niveau van de coureurs, race- en garagenummers, op welke banden ze rijden, de twitter- en insta-handles van de teams, en onderscheidende kenmerken voor auto's die veel op elkaar lijken. De nagenoeg identieke BMW M8 GTE's onderscheiden zich bijvoorbeeld in de kleur grille: rood bij de ene, en blauw bij de andere. Hieronder een klein voorbeeldje.