Volvo en Uber hebben hun zelfrijdende taxi klaar

De race voor de eerste zelfrijdende auto is volop gaande. Terwijl Tesla de introductie van zijn autonome functies steeds voor zich uit schuift kapen Volvo en Uber de shine vandaag. Ze hebben de productieversie van zelfrijdende XC90 taxi klaar.

Op het eerste gezicht lijken Volvo en Uber niet de meest voor de hand liggende partners. Waar Volvo lievv en toch wel duur is, is Uber stout en goedkoop. Toch hebben de beide bedrijven elkaar gevonden in het project om een eerste zelfrijdende taxi te ontwikkelen. 

De Volvuber XC90 die de twee ondernemingen vandaag presenteren kan zonder taxichauffeur op pad. Volvo geeft daarbij hoog op over de veiligheidssystemen die de XC90 af fabriek al meekrijgt, waardoor de auto al erg veilig is. Toch is ook het zelfrijdende systeem ook weer extra veilig: alle vitale onderdelen zitten twee keer in de auto, zodat er altijd een reservesysteem is als een van besturingsfuncties uitvalt.

De systemen van Uber zitten bovenop de Volvo en scannen de omgeving op zoek naar in het donker overstekende zwervers. Volvo gaat onderdelen van de systemen vanaf 2020 al in de eigen auto's toepassen. In de tussentijd moeten er ook tienduizenden van de Volvubers op de weg gaan komen om taxichauffeurs werkloos te maken veilig vervoer aan iedereen aan te bieden.