'F1 moet het niet bij de straf voor Vettel laten zitten'

Renault-baas Cyril Abiteboul heeft regelmatig praatjes waar je vraagtekens bij kunt zetten, maar hij heeft ook wel een een punt. Zo vindt de Fransman dat de Formule 1 niet moet doen alsof er niets gebeurd is in Montreal.

De vijf seconden tijdstraf die Sebastian Vettel kreeg tijdens de Grand Prix van Montreal blijft de gemoederen bezighouden. Ferrari mag dan zijn verzet tegen de straf hebben gestaakt, dat mag niet betekenen dat de kous daarmee af is. Althans dat is volgens Cyril Abiteboul de verkeerde uitkomst.

De Renaultbaas vindt dat de Formule 1 een slechte geheugen en probleemoplossend vermogen heeft. Tegen Motorsport zegt hij daarover: "Each time there is an incident like that [with Vettel], then we talk, and we talk and we move on to something else." Kortom er is altijd een storm in een glas water en iedereen is boos, maar er komt geen verandering om ervoor te zorgen dat iedereen het voortaan eens is met de uitkomst.

"If we think that there is a problem, let's make sure that we fix the problem before we forget about the problem. And it's a little bit the same on the rules," aldus Abiteboul. Mocht u nu denken dat de Renault-chef een aanhanger is van Vettel dan heeft u het mis: "I don't want to say anything about that [Vettel] incident, because frankly I didn't watch it as I was too much on my own race, but if we think that there is a problem, it needs to go in-depth.

Als het aan Cyril ligt komt er een denktank waarin de problemen nog eens worden besproken en echt opgelost worden. "We just talk about it in the heat of the moment on Sunday, maybe maximum on Monday, and then we move on to something else. If it's a real problem, let's get together and discuss it." Voor Vettel en  Max Verstappen komt dat te laat, zij hebben inmiddels al een stapel vreemde straffen gekregen voor het racen op een circuit. Desondanks kan het er wel voor zorgen dat Formule 1 langzamerhand in een jurysport verandert.