Nieuwe Mercedes-AMG GT3 bukt niet voor downsizing

Zoals in de tijd der Romeinen de Galliërs bestonden, zo zijn er anno 2019 nog steeds racers die vasthouden aan een concept dat in particuliere auto's al lang onhoudbaar is geworden. Case in point: de opgefriste Mercedes-AMG GT3, moet een loei van een V8.

Sinds 2015 racen Mercedes-klantracers met een AMG GT3. De auto volgde de SLS AMG GT3 op, maar hield - in tegenstelling tot de straatversie - vast aan de atmosferische ""6.3"" V8 (6.208 cc) uit zijn voorganger. Mercedes-AMG onderstreept dat dit motorblok nog steeds potentie heeft door hem te blijven gebruiken in de flink aangepaste AMG GT. Het model, dat per 2020 (en dus ook in de volgende 24 uur van de Nürburgring) de huidige GT3 vervangt, is optisch weliswaar flink anders, onder de kap stampen nog steeds meer dan 6 melkpakken in een heerlijk klinkende V8.

De nieuwe GT3 is makkelijk herkenbaar aan zijn grote, brede, en lage Panamericana-grille - vergelijk het verschil met de huidige polesitter maar eens. De motor kreeg een langere levensduur, waaardoor de service-intervallen vergroot kunnen worden. Ook worden door structurele aanpassingen de radiator en onderdelen aan de voorzijde van de auto beter beschermd, waardoor deze kleine tikjes beter moeten kunnen overleven. Ook niet onbelangrijk, de GT3 kreeg sterkere lampen, en ook de optionele lichtunits werden verbeterd. Dit komt goed van pas in Endurance-races als de 24 uur van de Nürburgring.

De grote V8 is gekoppeld aan een sequentiële zesbak, de brandstoftank meet 120 liter. Op zowel voor- als achteras wordt 325 mm breed rubber gemonteerd, om 18" velgen. Het geheel weegt volgens specificatie minder dan 1.285 kg, en de prijs is niet mals: Mercedes wil 399.000 euro hebben voor de racer.