Volkswagen laat importeur PON meezoeken naar 'foute' auto's

De Duitse autogigant Volkswagen heeft de afgelopen jaren niet alleen een probleem gehad met dieselmotoren, ze hebben ook nog eens honderden auto's op de markt gebracht die ze eigenlijk niet mochten verkopen. Er wordt met man en macht naar gezocht.

Tussen 2006 en 2018 verkocht Volkswagen honderden auto's waarin testonderdelen verwerkt waren. De onderdelen waren nog niet volledig goedgekeurd en daarmee hadden de wagens nooit de weg op gestuurd mogen worden. De Nederlandse importeur PON kreeg (zonder het te weten) drie van die auto's in de maag gesplitst en verkocht ze aan klanten. Die drie waren makkelijk terug te vinden toen Volkswagen de auto's terugriep, maar volgens het Financieele Dagblad zijn er nog ongeveer 150 van die foute VW's in Nederland te vinden.

De auto's kwamen via de parallel-import op Nederlands kenteken te staan. Het gaat om verschillende modellen van Volkswagen, waaronder de Polo, Passat en e-Golf. Volkswagen schakelde de hulp van Nederlandse importeur PON in om de auto's te kunnen opsporen. Zestig zijn er inmiddels gevonden. De eigenaars krijgen 150% van de dagwaarde van de auto's uitgekeerd in ruil voor het inleveren van de wagens. Daarbij is het te hopen dat die niet volledig losgegaan zijn met de tuning, want dat kan het nog wel eens lullig uitpakken voor de portemonnee. 

Omdat niet helemaal bekend is wat er onveilig is aan de onderdelen, kan ook niet worden gezegd wat het risico is van doorrijden met de testonderdelen. Opvallend genoeg mag PON geen gebruik maken van het kentekenregister van de RDW, omdat de overheidsdienst de zoektocht niet ziet als een officiële terugroepactie van de fabrikant.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dd33097dc3d4', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });