'Vanaf 2026 rekeningrijden in Nederland'

Burgers van Nederland: resistance is futile, u moet en zal betalen naar gebruik bij het autorijden. Het laatste nieuws uit Den Haag: in 2026 gaan we rekeningrijden, maar hoe precies?

Heilige huisjes staan wellicht lang, maar niet eeuwig. Het volgende gevoelige onderwerp waar aan getornd gaat worden, is het rekeningrijden. Er wordt al over gepraat sinds onze moeder onze bammetjes nog smeerde, maar het bleef bij praten. Op zich logisch, we betalen met zijn allen al miljarden per jaar aan belastingen, accijns, BPM, en wat dies meer zij, dus om er nog een extra tax overheen te drukken is misschien wat cru, zeker wanneer het halve land ook nog eens stilstaat door gebrek aan asfalt.

Maarrrrrrr...'Bronnen' op de grote Nederlandse nieuwsredacties melden dat er bij de onderhandelingen voor het klimaatakkoord stappen zijn gemaakt: er wordt per 2026 rekeningrijden ingevoerd volgens een van drie scenario's:

  1. Alleen elektrische auto's betalen een kilometerheffing. Dit is de lichtste variant, waarbij alle belastingvoordeeltjes van elektrische rijders worden tegengegaan met een prijs per gereden kilometer.
  2. Alle auto's betalen naar gebruik: een middenweg waarin elke automobilist de lasten draagt.
  3. Alle auto's betalen naar gebruik, plus een spitsheffing. In dit scenario komt er een extra heffing op de drukste momenten. De praktijk zal uitwijzen of dit betalen om in de file te staan is, of daadwerkelijk de verkeersdruk in de piekuren verlicht.

Naar verwachting worden de plannen komende vrijdag gepresenteerd.