Ontsteek de vreugdevuren, Audi heeft weer een S8

Eindelijk. Audi heeft weer een topmodel van de A8 dat er mag wezen. De vierde generatie A8 krijgt ook voor de vierde keer een S-variant, en om een beetje in de vaart der volkeren mee te komen, geeft Audi de nieuwe S8 een significante upgrade.

Kort geleden mopperden we op de redactie dat letterlijk elke nieuwe V8 bij Audi uit het assortiment is verdwenen, en kennelijk worden we bespioneerd vanuit Ingolstadt, want in slechts een paar weken tijd presenteren de Duitsers twee nieuwe achtpitters. Eerst de dieselbeul in de SQ8, en vandaag een compressiearmere V8 in de koets van de nieuwe S8.

De vierde generatie S8 behoudt de 4.0 biturbo van zijn voorganger, maar zet wel indrukwekkender cijfers neer: 571 pk en 800 Nm, tegenover 520 pk en 650 Nm in de vorige. Daarnaast heeft de nieuweling mild-hybride technieken aan boord, die het praktijkverbruik nog dichter naar de 10 liter per 100 km moeten brengen. Dit is zelfs al haalbaar wanneer u als een oud wijf rijdt, maar in dat geval heeft u weinig aan een dure Audi S8, nietwaar?

De VW-groep breidt het aantal modellen met een meesturende achteras flink uit, ook de nieuwe S8 heeft vierwielbesturing. Bovenop de permanente quattro-vierwielaandrijving uiteraard. Tot wat voor prestaties dit leidt houdt Audi nog even geheim, dat melden ze zodra ze meer foto's beschikbaar maken. Vooralsnog krijgen we alleen de ene boven dit artikel. Een beetje vervelend wel, maar voor een aansprekend model als de S8 buigen we voor de PR-strategie van de fabrikant.

Als bewijs dat comfort en sportiviteit goed mixen, heeft Audi een vijfde stand aan het  drive select-systeem toegevoegd, de ‘Comfort +’ rijstand. Daarbij leunt de carrosserie met maximaal 3 graden in de bocht om zo de laterale krachten die op de inzittenden worden uitgeoefend, tegen te gaan. Een feature die we al enige tijd kennen van Mercedes' topmodellen. 

Echter, "in de ‘Dynamic’ stand blijft de Audi S8 stijf bij het insturen in bochten. De maximale overhelhoek in snel genomen bochten bedraagt dan slechts zo’n 2,5 graden vergeleken met ongeveer 5 graden bij het standaardonderstel. Tevens voorziet het actieve onderstel in een andere nieuwe functie. Bij het bedienen van de portiergreep wordt de carrosserie snel met maximaal 50 mm verhoogd, voor nog comfortabeler in- en uitstappen." Net als in een bus dus, maar dan in omgekeerde richting. Wellicht dat Audi door het wegvallen van de A8 W12 (die we wellicht weer onder de oude merknaam Horch gaan zien) deze klantgroep met extra comfort probeert te binden aan de S8.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df4b704178ac', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });