Hier, de populairste elektrische auto's van Nederland

Eerder vandaag stelden we het al: het jaar is doormidden, en dus duiken we de statistieken in. Erg interessant voor de zakelijke markt: welke elektrische auto's kocht leaste Nederland in H1 2019? 

Als het goed is komt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over een dag of tien met alle elektrische cijfers, maar wij zijn van nature ongeduldig, dus vroegen we ze alvast bij de Bovag op. In de eerste zes maanden van 2019 werden liefst 17.201 volelektrische auto's geregistreerd, ongeveer driekwart van de afzet over heel 2018. Kortom: we zijn op weg naar opnieuw een elektrisch recordjaar. De EV's zullen in H2 2019 nog meer dan voorheen niet aan te slepen zijn, omdat de bijtelling volgend jaar verdubbelt naar 8%.

Voordat we u het lijstje geven nog een aantal bespiegelingen: beide Koreaanse e-SUV's troeven de Nissan Leaf af, de e-Golf verkoopt extreem goed voor een model met een relatief klein accupakket, en de 120 Ah-batterij heeft de BMW i3 zeker geen windeieren gelegd. Er zijn echter altijd bazen en bovenbazen, en de Tesla Model 3 reigns supreme. Kop en schouders. Hier staat wel tegenover dat de verkoop van de Model S en X volledig is ingestort, en dat zijn wel de modellen waarop Tesla het moet verdienen. Vorig jaar verkocht Tesla er 1.800, nu nog geen 180.