Automotive icoon Lee Iacocca overleden

Lee Iaccoca, tenzij u goed ingevoerd bent in de automotive is het een naam die u waarschijnlijk niets zegt. De man heeft echter een grote rol gespeeld in het vormen van het Amerikaanse autolandschap. Gisteren overleed hij op 94-jarige leeftijd.

Iaccoca, een Amerikaans kind van Italiaanse immigranten, is om twee voorname zaken bekend: als de drijvende kracht achter de Ford Mustang (hij werkte tussen 1946 en 1978 bij Ford, in de laatste jaren als president), en als de man die Chrysler in de jaren '80 van de ondergang redde. Hij zette zichzelf destijds voor $1 op de loonlijst. De Chrysler Pacifica-busjes die heden ten dage (al dan niet met Waymo-apparatuur) rondrijden, zijn een direct voortvloeisel van Iaccoca's introductie van de Minivan

In 1992 - toen Bill Clinton aantrad als president - ging Iaccoca met pensioen, waarin hij het meer dan 25 jaar uithield. In zijn late jaren kreeg hij de ziekte van Parkinson. Hij overleed gisteren in Bel Air, aan de Amerikaanse westkust. Hieronder een mooie memberberry uit 1990, toen Iaccoca, geheel in zijn eigen vlotte stijl, de Dodge Viper aan de wereld presenteerde. In de video komt ook die andere grijze grootheid - Bob Lutz - aan bod.

[tekst gaat verder onder video]

Overigens zijn alle mannen die Chrysler van de ondergang redden nu dood: Sergio Marchionne overleed vorig jaar al. Marchionne was tevens de man die de stekker uit de Viper trok, het model dat onder Iaccoca werd gelanceerd. Daarmee is de cirkel rond. Een andere aardige overeenkomst tussen beide mannen, is dat ze beiden een Italiaans supercarmerk onder hun hoede hadden: Marchionne Ferrari, en Iaccoca Lamborghini, dat voordat Audi aan de deur klopte een tijdje van Chrysler is geweest. Om het af te leren vonden we nog deze video van de presentatie van de Diablo: