Zo Duits: opgefriste Opel Astra met eigen motoren en 9-bak

U wilt geen 'Franse' Opel hebben? Sla dan nu uw slag, want dit is de modernste Astra met veel GM- en weinig PSA-DNA. Het model krijgt een facelift met een heel nieuwe motorenlineup, en een licht gewijzigd snuitje.

Sinds de overname door het Franse PSA krijgt Opel in rap tempo Franse onderdelen, maar de huidige Astra blijft hiervan redelijk geschoond. Hoewel er door de Fransen achter de schermen aan een eigen Astra wordt gebouwd, heeft PSA nog geen vat op dit (Delta-)platform. De Astra (evenals de Insignia) is  sowieso een model dat ook buiten Europa - als Buick Verano - wordt verkocht op de Chinese markt.

Lang verhaal kort: er is een Astra facelift zonder PSA-motoren. Opel monteert louter driecilinders in het model, klanten kunnen kiezen uit:

  • Een 1.2 benzinemotor met 110 pk/195 Nm ; 130 pk/225 Nm ; 145 pk/225 Nm, allen met handgeschakelde zesbak
  • Een 1.4 benzinemotor met 145 pk/236 Nm en CVT
  • Een 1.5 diesel met 105 pk/260 Nm ; 122 pk/300 Nm en handgeschakelde zesbak
  • Een 1.5 diesel met 122 pk/285 Nm en een 9-traps automaat

Opvallend: de automaat is significant onzuiniger dan de diesel met handbak.

In de nieuwe Astra doen een aantal nieuwigheden hun intrede: we noemen een verwarmbare voorruit (handig in de koude winter), een nieuwe voor- en achteruitrijcamera, en draadloos laden van smartphones. Ook krijgt de nieuwe Astra voor het eerst een digitale kilometerteller. Ook in deze segmenten zien we langzaamaan de switch van analoog naar digitaal, omdat het nu kennelijk uitkan qua prijs.

Al met al oogt de nieuwe Astra - eigenlijk als voorheen - strak en netjes, hiermee kan hij zijn taak als volumemodel helemaal up-to-date uitvoeren. De auto verschijnt als vijfdeurs hatchback en als Sports Tourer. Rond 2021/22 verwachten we de eerste Astra die onder PSA-bewind is ontwikkeld.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df216b4d543f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });