Ford GT MK II: nieuw circuitspeeltje voor multimiljonairs

Ford racete amper twee weken voor het laatst met de GT op Le Mans, maar niet gevreesd: de Amerikanen bouwen nog eens 45 circuit-exemplaren voor rijke klanten. Heel rijke klanten, want de prijs is niet mis.

Sinds een jaar of tien hebben makers van supercars een nieuwe inkomstenbron aangeboord: maak een circuitversie van je supercar en verkoop deze aan je rijke klanten. Op deze manier verdien je een leuk extra sommetje aan verkoop, onderhoud en circuitrips, ideaal. Alle gevestigde supercarmerken doen het, en nu sluit Ford zich ook aan in het rijtje. De $450.000 kostende Ford GT wordt omgetoverd tot Ford GT MK II, zonder straattoelating, maar mét een bijna verdrievoudiging van het prijskaartje: het ding gaat $1,2 miljoen kosten.

Voor dit geld krijgen klanten een grote achtervleugel, dito diffuser en een dikke roof scoop. De 3,5 liter V6 is opgevoerd tot 700 pk, dat zijn er 200 meer dan in de Le Mans-racer (want: geen restrictoren). Dankzij alle aerodynamische aanpassingen levert de racer meer dan 400 procent meer neerwaartse druk, wat resulteert in de capaciteit om de auto met 2G door de bochten te trekken.

Alle rijmodi en verschillende hoogte-instellingen van de straatauto zijn verwijderd, wat zo'n 90 kg aan gewicht scheelt. De 7-traps versnellingsbak met dubbele koppeling blijft, maar krijgt wel een race-specifieke calibratie. De Michelin Pilot Sport GT-banden liggen om gesmede 19" wielen, waarin carbon-keramische remmen zweven: 15,5 inch voor en 14,1 inch achter. Een passagiersstoel is optioneel, maar de meeste klanten zullen 'm waarschijnlijk in hun eentje gaan racen. FOTOOS!