Daimler en BMW bouwen samen volgende generatie zelfrijdende auto

De twee grootmachten Daimler en BMW lijken elkaar helemaal gevonden te hebben. Ze werkten al samen op tal van gebieden, en gaan nu ook de tech voor de zelfrijdende auto van de toekomst met elkaar ontwikkelen.

In de nieuwe samenwerking zijn 1.200 specialisten uit beide kampen betrokken, die technologieën voor rij-assistenten, grotendeels autonoom rijden op snelwegen en geautomatiseerd parkeren ontwikkelen. Al deze zaken krijgen een rating tot level 4, het een-na-hoogste niveau van autonoom rijden (uitleg en update van de levels). Vanaf 2024 moeten de ontwikkelingen in productievoertuigen van beide fabrikanten worden geïmplementeerd, zoals de BMW i2 en de Mercedes-afgeleide hiervan. Derden mogen ook aanhaken bij het project, en de ontwikkelde tech onder licentie zelf toepassen.

De experts van Daimler en BMW gaan de komende jaren in wisselende samenstelling op de campussen van beide partijen werken aan de tech van de toekomst. Hiermee profileren beide premiummerken zich duidelijk met de wens zelf te ontwikkelen, in plaats van afhankelijk te zijn van soft- en hardware van anderen. Audi, het derde Duitse premiummerk, zit in het netwerk van de Volkswagen-groep, waar eveneens hard wordt gewerkt aan digitalisering en autonoom rijden.

Naast samenwerkingen met andere autofabrikanten, werken autobouwers ook nauw samen met grote toeleveranciers, zoals bijvoorbeeld Bosch en Continental. Zij zijn welkom zich aan te sluiten bij het langdurige project van Daimler en BMW. Momenteel werken de autofabrikanten en partijen als Uber/Apple/Google nog grotendeels parallel aan hun eigen technologieën, waarbij veel ad hoc op deelgebieden wordt samengewerkt. Onze verwachting is dat zich binnen tien jaar meer een standaard zal uitkristalliseren, waarbij het aantal partijen dat ontwikkelt kleiner wordt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df4c5f53f15b', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });