Officieel: Mercedes-AMG CLA 45 en CLA 45 S

Er ging een flink aantal mediumcore '35'-modellen aan vooraf, maar gisteren heeft Mercedes-AMG zijn eerste hardcore '45'-modellen getoond. De A45 zag u al, de CLA 45 had u nog tegoed.

De A-Klasse en de CLA delen dezelfde technische basis, zo ook in AMG-trim. Onderhuids zijn ze grotendeels hetzelfde, dus de keuze komt er vooral op neer of u houdt van een auto met of zonder kont. De CLA 45 is er met 387 pk/480 Nm of als S, met 421 pk en 500 Nm. Het model doet respectievelijk 4,0 en 4,1 seconden over de 0-100 km/u, en is daarmee een tiende van een seconde langzamer dan de A45.

De CLA 45 (die al eens lekte) verschilt van de '35' door een vermogenssurplus van 81-115 pk. Waar de CLA 35 een opgevoerde versie van Mercedes' M260-motor (ook in de CLA 250) aan boord heeft, heeft de 45 een geheel eigen ontwikkelde motor. Ook heeft laatstgenoemde een andere bak: eentje met 8 in plaats van 7 versnellingen. 

Om al het geleverde vermogen in goede banen te leiden is de carrosserie van de auto verstevigd: zo kwam er onder andere een aluminium plaat onder de motor, voor extra torsiestijfheid, een brace tussen de voorste veerpoten, extra versterkingsplaten die de langsdrager met de A-stijlen verbinden en diagonaal geplaatste stangen aan de voor- en achterkant van het subframe.

De nieuwe CLA 45 AMG, die tot 40 pk meer heeft dan zijn voorganger, komt met zes AMG DYNAMIC SELECT-rijprogramma's: ‘Slippery’, ‘Comfort’, ‘Sport’, ‘Sport+’, ‘Individual’ en ‘RACE’. Dit laatste zit standaard op de S-modellen, bij de basismodellen moet u er een AMG DYNAMIC PLUS-pakket voor bestellen.

Prijzen en gewichten worden later bekendgemaakt. We kunnen u echter nu al verklappen dat het niet moeilijk gaat worden deze hyper hatch tot over de 100.000 euro te speccen.