Elon Musk: 'er komt geen update van de Model S/X'

Terwijl iedere autoliefhebber 'september 2019' in zijn agenda heeft omcirkeld als de maand waarin de Tesla Model S en Model X een flinke update krijgen, dropt CEO Elon Musk een bommetje: er komt volgens hem geen update/refresh.

Van Tesla is bekend dat het zijn modellen doorlopend kleine en grotere updates geeft, zowel over-the-air (softwarematig) als hardwarematig. Een voorbeeld van het laatste zagen we nog afgelopen april, toen de Model S en X nieuwe drive units (elektromotoren) kregen. 

Echter, het basisconcept van de Model S is al sinds 2012 praktisch ongewijzigd, afgezien van een kleine uiterlijke opfrisser, waarbij de grille verdween. Aan het interieur is al jaren niets gedaan, en met de komst van de goedkopere Model 3 neemt de druk op Tesla toe om het dash van de Model S en X te moderniseren. Het zijn per slot van rekening de duurste auto's, dus die moeten ook de duurste en modernste spullen aan boord hebben. Daarnaast lopen de verkoopcijfers van de auto's sinds de introductie van de Model 3 zienderogen terug, wat een update uit zakelijk oogpunt wenselijk maakt.

Via fanboysite Electrek kregen we al lang geleden renders door van een nieuw Model S/X-interieur, met een horizontaal geplaatst centraal scherm (het huidige staat verticaal), en meer minimalisme à la Model 3. De afgelopen maanden was het de algemene consensus in het geruchtencircuit dat Tesla de geüpdatete Model S/X in september 2019 zou onthullen, als laatste aanjager tot er in 2021/22 een nieuwe generatie is, met een batterijpack dat is gebaseerd op de moderne 2170-generatie.

Wat schetste echter onze verbazing, toen we vanochtend door twitter zaten te scrollen: Elon Musk zegt ondubbelzinnig 'nee' op de vraag of er een update (van de Model X) komt:

Oh-kee...maar hoe zit het dan met die interieurupgrade? Die komt toch zeker wel? Musk: NEIN!

Dat is een antwoord dat aan duidelijkheid niet te wensen overlaat. Volgens Musk c.s. kan de huidige Model S/X het nog wel een paar jaartjes redden, ondanks de komst van fabrikanten als Jaguar, Audi, Mercedes, en -volgend jaar - BMW met luxe elektrische SUV's, en fabrikanten als Polestar met luxe elektrische sedans. En op zich: Tesla heeft nog steeds een aantal USP's, met name op het gebied van snelladen en efficiency van het accupack. Daarnaast: je kunt nu een kleine refresh geven en hier klanten mee binden, of je concentreren op een volgende sprong voorwaarts over twee jaar, en momenteel nog volume aan Model 3's wegzetten. In dat opzicht is de gedachtengang van Musk - al dan niet door omstandigheden (capaciteit, budget) geforceerd - te begrijpen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5da9c17fd3f39', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });