Nederlandse schrapers lanceren petitie voor behoud 4% bijtelling

Vanaf 2020 gaat de fiscale bijtelling voor een elektrische auto van de zaak* van 4 naar 8 procent. Een grof onrecht, aldus enkele Hollanders die voor eeuwig voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten. Dus begonnen ze een petitie.

Groen is hip, en daarom is de Nederlandse overheid er veel aan gelegen een vergroening van het wagenpark te stimuleren. En dat mag wat kosten, maar aan de andere kant zijn er grenzen. Na het peperdure PHEV-debacle werd daarom alleen nog ingezet op volledig emissieloze auto's: zij kregen 4% bijtelling, overal premium parkeerplekken, en bovendien een vrijstelling van BPM en wegenbelasting. Alle andere auto's van de zaak die ook privé gebruikt worden doen 22%, meer dan het vijfvoudige dus.

Zoals gebruikelijk hobbelt de overheid altijd achter de markt aan, en dit is ook nu het geval, niet in de laatste plaats omdat het ministerie zich voor het karretje van iemand met een dubbele pet en een onbetrouwbaar rekenmodel heeft laten spannen. Het aantal elektrische auto's dat beschikbaar komt neemt zienderogen toe, met als gevolg dat er vorig jaar ruim 24 duizend op kenteken werden gezet en in de eerste helft van 2019 al 17 duizend. Deze worden bijna exclusief zakelijk gereden, en een blinde kan nog zien dat dit een onhoudbare situatie wordt. Iedereen die praktisch gratis in een elektrische auto rijdt kost de staatskas bakken met geld, en de automobilist die zich geen EV kan of wil permitteren mag het verschil via een gestegen BPM ophoesten.

*met een cataloguswaarde van maximaal €50.000.

De regering lijkt zich deze scheefgroei nu ook te realiseren, want het stopt de gaten op twee verschillende manieren: via een dit jaar ingevoerd 22%-tarief over de cataloguswaarde vanaf 50.000 euro, waarmee dure EV's zwaarder belast worden, en via een bijtellingspercentage dat wordt opgekrikt naar 8% in 2020 en 12% in 2021. Dit lijkt ons zeer billijk, aangezien andere zakelijke rijders 22% betalen, en bovendien is het nog steeds een schrikbarend lage last om een nieuwe auto te rijden. Daarnaast is het flinke voordeel bedoeld voor early adopters, en wie in 2020 nog aan de EV moet is nou niet bepaald meer een early adopter te noemen.

Onze mening wordt echter niet gedeeld door de mensen achter de petitie '4% bijtelling voor een elektrische auto van de zaak voor 2020'. Zij willen het kabinet houden "aan de afspraken die in "autobrief II" zijn afgesproken, dus 4 procent bijtelling in 2020". De petite wordt opgesteld uit naam van "Iedere potentiële bezitter van een elektrische auto van de zaak en iedereen die om het milieu geeft", en de motivatie is al even wankel als grammaticaal rammelend:

  • Als er meer elektrische auto's komen, is bijna iedereen een winnaar.
  • Behalve de direct bevoordeelden, diegenen die in 2020 een elektrisch auto van de zaak verwachten, hebben de potentiële kopers voor een elektrische auto van de zaak hier ook nadeel van.
  • De milieuvoordelen, stilte en gebrek aan emissies in de steden is een bijkomend voordeel.

Jommes, zeg nou gewoon dat je te krenterig bent om een lousy 8 procent bijtelling te betalen in plaats van dit soort onzin te verkondigen. Als je zo begaan bent met het milieu kan je ook wel een paar tientjes extra bijtelling per maand ophoesten toch? De kansloze petitie is tot dusver 248 keer ondertekend. Bent u eveneens een kale neet en wilt u hem ook onderkrabbelen, dan kunt u dat hier doen.