'De Tomaso P72 is ordinair jatwerk van de bovenste plank'

Toen vorige week de De Tomaso P72 aan de wereld werd getoond, zagen we meteen de treffende gelijkenis met de P4/5 Competizione van James Glickenhaus. De Amerikaanse miljonair laat in een reactie geen spaan heel van de P72.

They put tracing paper over our P3/4, pasted on much of our P4/5, stole an interior from Horacio, pumped it up like a Vargas Girl and turned it into Anime. I see Koons not Caravaggio.” Dit is een letterlijk citaat van James 'Jim' Glickenhaus, in een reactie op de onthulling van de P72. We hoeven niet verder uit te wijden over de attitude van de eigenzinnige autoverzamelaar en -maker tegenover de mensen achter de nieuwe creatie met het De Tomaso-label. Je zou ze kopieerchinezen kunnen noemen, maar ze komen uit Hong Kong, dus dat ligt misschien gevoelig.

Een paar pointers: 'Vargas Girl' is een verwijzing naar de pin-up modellen die de Peruaanse artiest Antonio Vargas tekende, en het 'interieur van Horacio', is uiteraard een knik naar de creaties van Pagani. Wij zagen er meer Spyker in, maar wellicht is dat niet meer zo relevant, aangezien er in jaren al geen nieuwe Spyker is gemaakt. Wat The Glick tegen Jeff Koons heeft, weten we niet.

Lang verhaal kort: als Glickenhaus meer handen had, dan gaf hij deze P72 four thumbs down. Mocht het concept tot een productiemodel leiden, dan ruiken wij een sluimerende rechtszaak...