Liefhebbers van het merk Saab hebben er magere jaren opzitten. Ten tijde van de grote crisis van 2008 wilde moederbedrijf General Motors het Zweedse merk laten afsterven, net zoals ze dat met Amerikaanse merken als Saturn en Pontiac deden. In de jaren ervoor hadden Saabs bij een grote groep klanten hun unieke appeal verloren, omdat ze waren verworden tot weinig meer dan gerebadgede Opels.
Na anderhalf jaar van onzekerheid en afgeketste overnames - onder andere door een consortium van Koenigsegg en het Chinese BAIC - verraste Victor Muller de wereld in januari 2010, door met zijn Spyker Saab te kopen. Na een jaartje sappelen gleed Saab onder Nederlands management verder naar de afgrond, tot er in 2012 een faillissement werd uitgesproken.
Uiteindelijk was het het nieuw gevormde National Electric Vehicle Sweden (NEVS) dat de rechten van Saab kocht, en de 9-3 sedan doorproduceerde. Of althans, dat wilden ze. Het probleem was dat de 9-3 volgens de nieuwe normen van de EuroNCAP niet meer door de voetgangersveiligheidstest kwam, waardoor er slechts een kleine serie van maximaal 1.000 stuks in Europa verkocht mocht worden. Zonder de bekende griffioen in het logo, dat recht ligt nog bij Scania.
Uiteindelijk werden er in de jaren 2013-2014 nog niet de helft van dit aantal 9-3's gebouwd in de roemruchte Saab-fabriek in Trollhättan: 420 stuks. Hierna ging het licht in Zweden definitief uit. Maar de nieuwe eigenaren hadden alweer een nieuwe troef in handen: het elektrificeren van de 9-3. Aangezien Zweden als productielocatie vrij duur is, doen ze dat in het Chinese Tianjin, in een fabriek die naar eigen zeggen 50.000 auto's per jaar kan maken.
Details over de aandrijflijn of het accupack van de herboren 9-3 EV zijn niet bekend, maar NEVS heeft laten weten te zijn gestart met de productie. Aan het design van wat in de basis een derde generatie 9-3 is, is de laatste jaren nauwelijks iets veranderd. In feite kopen nieuwe klanten dus een auto die onderhuids nagenoeg identiek is aan een oude Opel Vectra, maar dan met een beetje Saab-historie, een NEVS-logo en een emissieloze aandrijflijn. Daarnaast heeft NEVS meer ijzers in het vuur: begin dit jaar werd een samenwerking met - jawel - Koenigsegg aangekondigd.