Sebastien Buemi wint in New York en houdt titelrace levend, Frijns uitgeschakeld na crash

Sebastien Buemi heeft de eerste race van de double header in New York gewonnen. Hiermee houdt hij de titelrace spannend, want Jean-Eric Vergne wist geen punten te scoren. Robin Frijns kende in de openingsfase te veel problemen en is uitgeschakeld.

Met pole position voor Sebastien Buemi en Pascal Wehrlein ernaast, kent de eerste startrij slechts een kandidaat voor de titel in de persoon van Buemi. Daniel Abt kent van alle titelkandidaten de beste papieren qua startpositie vanaf P4. De gedoodverfde favoriet Jean-Eric Vergne start vanaf de tiende positie. Robin Frijns start op de tiende positie.

Bij de start is het Buemi die het best weg is en de Zwitser behoudt dan ook zijn eerste plek.  De grootste verliezers bij de start is Vergne die terugzakt tot P13.  Verder krijgt Frijns een zet in de hairpin en vliegt het bodywork in het rond. Het is weer een waar spektakel. Nog voordat de openingsronde voltooid, zien we titelkandidaten Lotterer en Vergne in de muur. De aangewezen kampioen kan door na een korte pitstop. Voor Lotterer is er minder gunstig nieuws: de Duitser moet zijn auto parkeren en ligt uit de race.  In de herhaling blijkt dat Lotterer verantwoordelijk is voor het contact tussen de twee.

Na de chaos in de eerste ronde blijkt dat er in de top niet veel veranderd is. Frijns rijdt rond op de tiende positie. Lucas di Grassi, de grootste uitdager van Vergne, vinden we terug op P13. De Braziliaan werd al een keer kampioen in de Formule E, maar nu lijkt dat niet het geval te zijn. P13 is niet goed voor punten en hij moet minimaal achtste worden om de strijd naar zondag te tillen. 

We zien veel auto's de attack mode opzoeken in de openingsfase van deze nu al chaotische E-Prix.  Di Grassi verwijst Frijns naar P11, nadat de Nederlander uit zijn attack mode kwam. Frijns kent duidelijk problemen, want zijn snelheid is alles behalve goed te noemen.  Niet veel later zet hij zijn Envision Virgin Racing-auto aan de kant, de schade blijkt immers te groot.

Alex Lynn activeert binnen tien minuten zijn tweede attack mode. Het is een duidelijke aanval aan het adres van Buemi, die vol onder druk staat van de Brit.  Een ronde later pakt ook Buemi de lijn om attack mode te activeren, om meer vermogen te  genereren. Ook Sims en Abt blijven bij, zij hebben nog een attack mode over. 

Alexander Lynn kent een probleem en valt stil met ongeveer een kwartier te gaan. Vervelend voor de Brit, want hij was bezig aan een fantastische race.  Hierdoor schuift di Grassi weer een plekje op en lijkt het er meer en meer op dat het kampioenschap op zondag pas beslist zal worden. Het stilvallen van Lynn betekent dat er een Safety Car op de baan komt.  Voor onder andere Vergne is dit erg gunstig, want de Fransman ziet een minuut achterstand als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Bij de herstart zit Alexander Sims volle bak te beuken op de deur bij Buemi. De leider in de race kraakt wel, maar behoudt de leiding in de eerste race van dit weekeinde. Het is ook bij de herstart een chaos die alleen in de Formule E zo kan zijn: hier en daar worden zetjes uitgedeeld en de ene mislukte inhaalpoging wordt gevolgd door de andere. Het betekent dat er genoeg positiewisselingen zijn: zo rijdt Antonio Felix da Costa rond op P4 en bezit di Grassi al de zesde positie.  Als het zo blijft is de titelstrijd nog altijd niet gestreden. De grootste verliezer van de herstart is Edoardo Mortara: hij ziet zijn bolide in de muur belanden en rijdt met veel schade terug naar de pitstraat.

Vergne is met nog vier minuten te gaan opgeklommen tot de tiende positie. Het is een heldenrit van een champion to be, want hij tekent ook even voor de snelste raceronde. Althans, zo leek het te zijn, maar in de laatste ronde van de E-Prix crasht Vergne met een ultieme poging om oud-Formule 1-coureur Felipe Massa in te halen en de Fransman kan een grote nul achter zijn naam zetten.

De winnaar is Buemi, die alles doet wat hij kan doen met pole position en de overwinning. Het is de eerste overwinning voor de Zwitser in twee seizoenen. Evans wordt tweede en Felix da Costa wordt derde, die ondanks zijn podiumplek geen kans meer maakt op de titel. Voor Vergne, di Grassi en Buemi gaat de strijd op zondag verder.