Crashende Vettel kost Max Verstappen het podium op Silverstone

Voor het oog van 351.000 bezoekers heeft Lewis Hamilton de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. De Mercedessen overheersen, terwijl de Max Verstappen en Charles Leclerc voor spektakel zorgen. Dankzij Sebastian Vettel mist Max echter het podium.
@media (max-width: 679px){#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-617b100275ca9 img{#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-617b100275ca9 img{#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-617b100275ca9 img{#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-617b100275ca9 img{#fig-617b100275ca9 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

De startlichten worden door de zoon van wijlen Charlie Whiting in gang gezet. Iedereen komt goed weg. Lewis Hamilton probeert zijn teamgenoot te pakken, maar de Fin weet hem af te houden. Charles Leclerc en Max Verstappen komen elkaar niet tegen en rijden veilig door de eerste ronden. Erg opvallend: de twee wagens van Haas rijden na een ronde helemaal achteraan, zoals William Storey voorspelde. Kevin Magnussen en Romain Grosjean hebben elkaar geraakt en hebben schade opgelopen.

In de vierde ronde hebben de twee Mercedessen het met elkaar aan de stok. Hamilton en Bottas wisselen stuivertje, maar Bottas weet terug te komen. Het publiek gaat uit zijn dak als de twee naast elkaar rijden. Het zorgt er ook voor dat Leclerc en Verstappen in de buurt van de twee kemphanen kunnen blijven.

De eerste uitvaller heet Kevin Magnussen, hij bemerkt dat iets aan zijn wagen loszit in de buurt van zijn voeten. Hij parkeert in de pits. In de tussentijd is Romain Grosjean al op een ronde gezet na tien ronden(hij valt korte tijd later ook uit (oh oh, wat zal Rich Energy nu weer tweeten. Charles Leclerc heeft problemen met zijn zachte banden, maar weet Verstappen achter zich te houden. Sebastian Vettel profiteert daarvan en komt vlakbij de Nederlander. Verstappen rijdt met DRS echter snel weer terug naar Charles, terwijl Pierre Gasly laat zien dat hij ook kan rijden en Vettel voorbijsteekt. In rondje dertien komt Gasly echter meteen binnen voor nieuwe banden.

Leclerc en Verstappen komen tegelijk binnen. Het wordt een teamworkactie: In de pits haalt Max Charles in, maar bij het uitkomen heeft Max een minder goede grip, waardoor hij doorschiet. De stand blijft dus gelijk, maar nu rijden beide coureurs op dezelfde bandensoort. Verstappen zit regelmatig bij Leclerc in de achterkant, maar hij weet niet voorbij te komen. De knokpartij tussen het tweetal blijft doorlopen, dit is een race voor de geschiedenisboeken.

Antonio Giovinazzi schiet eraf in sector twee, hij rijdt het grind in en komt vast te staan. Het levert een safety car op, waardoor Lewis Hamilton en Sebastian Vettel hun pitstop inlossen. Maar opvallend genoeg komt ook Max Verstappen weer binnen voor een nieuwe set rubber. Hij kan de race nu hoe dan ook uitrijden op deze banden. Hamilton heeft door de stop onder de safety car zijn plaats aan de kop van het veld behouden. Een ronde later pakt ook Leclerc nieuwe banden, maar hij verliest zijn plaats aan Max Verstappen (Leclerc is woedend). Nu is Vettel echter de Ferrari die voor hem rijdt.

In de 23e ronde is de safetycar weer weg. Max rijdt achter Gasly, Leclerc valt aan en zet Verstappen naast de baan. De Limburger weet echter zijn plek te behouden. Nadat Max zijn teamgenoot Pierre inhaalt, kan hij op jacht naar Vettel.

Leclerc komt steeds niet voorbij aan Gasly. De Fransman verdedigt als een beer en rijdt keurige rondjes. Verstappen komt steeds dichterbij aan Vettel, maar over de radio bericht hij dat er een vreemd geluid uit zijn auto kwam. Leclerc weet nu wel voorbij Gasly te rijden, waardoor de beide Red Bulls nu op een Ferrari jagen. Max rijdt echter vier tienden per ronde sneller dan de Ferrari van Vettel. Hij komt er voorbij, maar een bocht later tikt Vettel hem eraf door een inschattingsfout. Beide rijders weten echter uit de grindbak te komen. Het incident kost Max twee plaatsen. Wonderbaarlijk genoeg is de auto nog in redelijke staat. Vettel lijkt veel snelheid verloren te hebben en komt binnen voor nieuwe banden en een nieuwe voorvleugel.

De RB15 is kennelijk gemaakt van keihardium, want Max rijdt gewoon door alsof er niets gebeurd is. Ook de Limburger is verbaasd dat zijn wagen door kan. De stewards geven Vettel -die inmiddels helemaal achter ligt- een tijdstraf van tien seconden, waarmee ze aantonen dat ze volstrekt zinloos werk verrichten.

Terwijl Valtteri Bottas op de zachtste banden de snelste ronde binnenhaalt, twijfelt Hamilton erover om ook naar rode banden te wisselen. Hij kiest echter eieren voor zijn geld en neemt genoegen met alleen de overwinning. Leclerc heeft keurig de derde plek in handen, voor Pierre Gasly. De Fransman eindigt daardoor voor het eerst voor Max Verstappen (dankzij de hulp van Vettel).

Lewis Hamilton pakt de overwinning, terwijl hij in de laatste ronde ook nog het punt voor de snelste raceronde van Valtteri Bottas afsnoept. 

Na de finish is Sebastian Vettel meteen op Max Verstappen afgelopen om zijn excuses aan te bieden voor de crash.