Irritante druktemaker met Tesla wil nog steeds speciale behandeling

In december 2017 kreeg Vincent Everts een boete voor spelen met zijn mobiel achter het stuur. Zijn verweer: jamaar meneejr, mijn Tesla heeft Autopilot. De rechter veegde deze onzin van tafel, maar Vincent wil meer aandacht, en ging in hoger beroep.

Iedereen behalve een paar hele domme Amerikanen (en kennelijk een Nederlandse trendwatcher) is het erover eens: Autopilot is een rijhulp, de besturing ligt primair bij de persoon achter het stuur. Dit heeft Tesla ook heel letterlijk en herhaaldelijk uitgevent, maar helaas voor hen is Everts een onverbeterlijke beterweter, die voor zijn eigen eer en glorie een heel spektakel van zijn boete maakt.

De auto is naar zijn mening ’de werkelijke bestuurder is’ en hijzelf ’de juridische bestuurder’. Nee, dat is dus niet zo, en de wet is hier glashelder in. En al was hij de 'juridische bestuurder', dan is hij altijd nog het rechtspersoon dat de boete ontvangt. Hoe je het wendt of keert: hier lul je je niet onderuit. Ook in hoger beroep zal elke rechter met een greintje verstand de uitspraak van de kantonrechter overnemen. Dit zullen we spoedig weten, want het hoger beroep diende vandaag in Leeuwarden. Everts is er zelf niet bij, want in de VS, maar wel liet hij een videoboodschap achter:

Everts is vervolgens ook arrogant genoeg om op de stoel van de rechter te zitten: deze moet in het geval van een veroordeling van hem maar een symbolische 1 euro-boete geven, meent Vincent. We hopen dat hij alle proceskosten moet dragen. We zijn het overigens niet oneens met de notie dat de wet flexibiliteit moet tonen na technologische innovaties, maar het moment om iemand ongestraft zijn lulijzer te laten bedienen in de auto is nog niet gekomen.

P.S. Het enige dat erger is dan met nagels over een schoolbord schrapen, is iemand die 'zeven' als 'zeuven' uitspreekt.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5da9c5c58e1fb', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });