Toyota vernieuwt zijn meest polariserende hybride

Je vindt hem mooi, of je vindt hem aartslelijk, een tussenweg bestaat er bij de Toyota Prius PHEV niet. De Japanners hebben hun efficiëntste Prius bijgewerkt, maar verwacht op het vlak van de styling geen grote sprongen. 

Een Prius PHEV koop je voornamelijk voor de technologie en niet zozeer voor het uiterlijk. De Japanners weten met 20 jaar hybride-ervaring op zak hoe ze een goed plug-in voertuig in elkaar moeten zetten. De Prius PHEV was aan een kleine opfrisbeurt toe, maar eigenlijk vond Toyota dat er niet echt iets moest veranderen (wellicht omdat de tweede generatie Prius PHEV pas eind 2016 op de markt kwam). Om die reden is de grootste wijziging ten opzichte van de voorganger een derde zitplaats op de achterbank. 

Onderhuids heeft de Prius PHEV nog steeds een elektromotor en accupack die de bestuurder zo'n 50 km ver kunnen brengen. Hierna helpt de 1.8 benzinemotor een handje mee. Het papieren verbruik bedraagt minimaal 1,3 liter per 100 km, waarbij Toyota gewoon weer de stokoude en onbetrouwbare NEDC-cyclus lijkt te hebben gebruikt. Bij de voorganger was het verbruik namelijk 1,4 l/100 km. 

Optioneel kunnen zonnepanelen op het dak aangevinkt worden. Dit Solar Roof geeft nog eens 5 kilometer aan bereik per dag erbij. Niet heel veel, maar de zon schijnt wel voor gratis.

De prijzen van de vernieuwde Toyota Prius Plug-in Hybrid beginnen bij 38.995 euro. Veel keuze qua kleur heeft u niet, het is Emotional Red Premium of Attitude Black Metallic, en verder niets. De Prius PHEV is leverbaar vanaf augustus 2019.