VIDEO. Politie vindt €130 miljoen aan drugs na domme rijfout

Een zeer knullige botsing heeft deze week geleid tot een mega-drugsvangst in Australië. Een man klapte met zijn busje vol meth op geparkeerde politieauto's voor een bureau.

Boeven vangen is deels goed onderzoek door een professionele organisatie, maar voor een heel groot deel hebben de mannen (m/v) in het blauw geen bijster snuggere klandizie. U mag ook stellen dat veel criminelen te dom zijn om te poepen, en faal op faal stapelen. Hierdoor werpen ze de hermandad allerhande cadeautjes in de schoot: we kennen allemaal de verhalen van iemand die met een kofferbak vol drugs door rood rijdt, en ook dit verhaal past in die categorie.

Een busje waarvan de bestuurder niet zat op te letten, knalde in Sydney op een tweetal geparkeerde politiewagens en reed vervolgens door. Dit was om 10:30 's ochtends. Na de videobeelden bekeken te hebben ging het korps op zoek naar de dader, die rond 11:30 werd gesignaleerd, op ongeveer 10 minuten rij-afstand (maps) van de straat waarin hij het ongeluk had veroorzaakt. In de laadruimte vonden de agenten 273 kg aan methamfetamine, met een straatwaarde van AU$200 miljoen (€130 miljoen). Dus niet alleen presteerde de chauffeur het om voor een politiebureau auto's te rammen, hij reed een uur later ook nog (steeds) in de buurt rond. Een klassiek geval van 'high on his own supply'?

Een kleine kanttekening: het is wat kinderachtig om drugsvangsten in straatwaarde te rekenen, maar de politie doet dit wel altijd. Het is niet zo dat iemand die 273 kg aan drugs vervoert dit in zakjes van een gram verpakt en ze op de straathoek 2.730.000 keer verkoopt, maar soit. Als je van een groothandelsprijs van €11.000 per kilo uitgaat is de buit zo'n €3 miljoen waard. Nog steeds een mooie vangst. Video!