Gisteren legden we een tenenkrommend Telegraaf-stukje over de knie. Dit ging over problemen die je tegenkomt wanneer je met een Tesla Model 3 op vakantie gaat, maar was zo slecht onderbouwd dat een beetje een kenner er moeiteloos meer gaten in schiet dan in een stuk Leerdammer. Echter, bekritiseren is een ding, opbouwen een ander. Daarom tonen we u graag de positieve kant van de medaille: hoe u zo efficiënt mogelijk reist per Tesla Model 3.
We hebben dit specifieke model om een aantal redenen gekozen: het was in de eerste zes maanden van 2019 de op twee-na-bestverkochte auto van Nederland, en is dus vooralsnog dé keuze van elektrisch rijdend Nederland. Daarnaast was het ook de auto waarin het zogenaamd allemaal fout ging op weg naar Bretagne, én het is de makkelijkste auto om mee te reizen, dankzij het Supercharger-netwerk.
Op ons artikel van gisteren kwamen veel reacties en tips binnen, een daarvan was een routeplanner die we zelf nog niet kenden: A Better Route Planner. Hierin kan je je reis per Tesla plannen, met een veelheid aan parameters, zoals tegenwind, extra belading, snelheid, verbruik, temperatuur, en weersomstandigheden. Kortom: alles wat invloed heeft op het bereik van een elektrische auto.
We nemen dezelfde route als gisteren, met een specifiek einddoel: van Haarlem naar Pouldreuzic, aan de Bretoense westkust. Niet bepaald een makkelijke bestemming, want vrij afgelegen, maar dat maakt de uitdaging groter. De afstand bedraagt 1.078 km (of 1.200, als je naar boven afrondt), en wordt door de planner in vijf stukken gehakt. Dit komt doordat we de parameters zeer conservatief hebben ingesteld: 300 kg extra belading, 5 m/s tegenwind, en een verbruik van 180 Wh bij 110 km/u, met een Model 3 Long Range AWD. Bij aankomst willen we nog 15% lading hebben, als speelruimte voor het geval het hele dorp zonder stroom zit, of iets dergelijks.
Persoonlijk zouden we de Model 3 bij Amiens overigens iets voller laden, en dan in een keer door naar Caen. Dit is 252 km, wat zeker te doen moet zijn. Zo zijn er vier stops op de route, waar we er met een conventionele auto waarschijnlijk twee of drie hadden gemaakt. Maar niemand zei dat elektrisch rijden al even flexibel is als rijden op fossiele brandstof, want dat is het zeker niet.
Bovenstaande uit van een praktijkverbruik van 230 Wh/km, wat vrij fors is, maar je wilt niet voor verrassingen komen te staan met een elektrische auto. Zijn de omstandigheden overigens erg ongunstig (hele harde tegenwind bijvoorbeeld), dan kan je altijd de snelheid een beetje laten zakken of een supercharger eerder pakken.
Op de terugreis worden zelfs zes (!) stops gerekend, maar met een beetje rechtervoetbeheersing en iets langer laden moet dit ook wel tot vier te zijn terug te dringen. Tenzij u graag na elk uur en een kwartier rijden stopt natuurlijk... Tot slot nog een paar pointers: als u dezelfde rit voor de wintersport plant, let dan wel even op de buitentemperatuur. Die is een grote vijand van het bereik. Hier tegenover staat dat de Supercharger V3 momenteel (langzaam) uitgerold wordt: deze levert een hogere laadsnelheid en geen beperkingen in snelheid (throttling) als alle zuilen bezet zijn met ladende auto's. Ook de bestaande V2 Superchargers krijgen een oppepper.
Voor het geval u een elektrische Kia, Hyundai, Jaguar, Mercedes of Audi rijdt: er staan in de landen rond Nederland Fastned-laders, en er wordt druk aan het Ionity-netwerk gebouwd. Let alleen wel op hoeveel stroom uw auto aan DC-lading kan ontvangen: voor een beetje een vlotte reiservaring is 80-100 kW aan input toch wel essentieel, anders gaat het erg lang duren. Verre reizen met auto's die zo'n 50 kW aan input aankunnen en geen bijster groot accupakket hebben zouden we u om deze reden dan ook niet aanraden.