Cruise Automation is een startup die in 2013 werd opgericht, en in 2016 voor $1 miljard door General Motors (GM) werd overgenomen. In de jaren die volgden groeide het bedrijf - mede dankzij investeringen van het Japanse mega-techfonds Softbank en Honda - uit tot een bedrijf met 1.500 werknemers, en een waardering van $19 miljard. Het test in de regio San Francisco (in de achtertuin van Tesla) met zo'n 180 elektrische Chevrolet Bolts, de auto die we hier als Opel Ampera-e kennen, en heeft een oorlogskas die is gevuld met meer dan $7 miljard.
Het was de bedoeling om nog dit jaar een commerciële taxidienst met de Level 4-auto's uit te rollen, maar dit wordt uitgesteld naar 2020. CEO Dan Amman zegt al geruime tijd dat hij het met zijn bedrijf 'in een keer goed wil doen', wat gezien kan worden als kritiek op een bedrijf als Uber, dat vroeg een autonome dienst uitrolde, maar ook te maken kreeg met incidenten, waarvan een met dodelijke afloop. Vertrouwen is essentieel als het om nieuwe tech gaat. Het is overigens dezelfde Amman die het uitstel bekend maakt, in deze lange blogpost.
Cruise Automation is een grote speler op een groeiende markt van autonoom vervoer. Gezien de complexiteit van de materie moet er jarenlang worden getest en geprogrammeerd, een zeer kapitaalintensief werkje. Grote concurrenten zijn onder andere Waymo (Google), Argo AI (Ford en Volkswagen), Uber (samenwerking met o.a. Volvo), Aurora (investeringen van o.a. VW, Hyundai), NuTonomy (een MIT-spinoff die in Singapore robotaxi's op de weg heeft), en enkele kleinere spelers, zoals Drive A.I. (Apple), Optimus Ride (MIT-spinoff) en AIMotive (Hongaars).
Daarnaast ontwikkelen giganten als Intel (Mobileye), Tesla en BMW/Mercedes aan hun eigen hard- en software, via een veelheid van ad hoc-samenwerkingen.