Pierre Gasly maakt het seizoen af bij Red Bull Racing

De teleurstellend presterende Pierre Gasly hoeft vooralsnog niet bij het arbeidsbureau langs. Red Bull laat zijn nieuwste coureur het seizoen uitrijden, wat een flinke geruststelling moet zijn voor de 23-jarige Fransman.

Er is dit seizoen een aantal rijders dat op ons geen heel sterke indruk maakt: Giovinazzi bij Alfa Romeo, Grosjean bij Haas (hoewel dat niet echt verbaast) en Pierre Gasly bij Red Bull Racing. De laatste heeft een potentieel racewinnende auto in handen, maar kwam nooit verder dan een vierde plek, en ligt met zijn 55 kampioenschapspunten maar minimaal voor op Carlos Sainz (48). Dat moet beter, en snel ook, want in de Formule 1 is het dog eat dog. Gelukkig voor Gasly zit hij in de zeer luxueuze positie dat de hoge heren bij Red Bull hem het seizoen af laten maken.

Bovenstaande baangarantie komt van niemand minder dan Helmut Marko, de Oostenrijker die binnen het team uiteindelijk aan de touwtjes trekt. Tegen Motorsport Total zegt de vertrouweling van teambaas Mateschitz: "Dit jaar veranderen we niets meer. In deze samenstelling rijden we het seizoen uit." Klare taal, die Gasly de benodigde rust zal geven om te bouwen aan een betere vorm. Hij heeft er immers nog 10 races en vier maanden de tijd voor, in de F1 een flinke buffer. 

Marko's uitspraak is veel waard, hij staat er juist om bekend geen geduld te hebben bij matige prestaties. Bovendien lijkt het ons verstandig om eens een keer niet op stel en sprong dingen te gaan wijzigen binnen het team. Marko onderstreept echter wel even fijntjes dat Gasly's positie intern ter discussie staat, maar dat zal de teamgenoot van Max Verstappen zelf ook wel weten.

Gasly heeft op de volgende punten flinke mazzel:

  • Hij heeft Max Verstappen als teamgenoot. Max steelt de show, waardoor Gasly wat meer in zijn schaduw mag aanklooien tot hij zijn draai gevonden heeft. Red Bull doet niet aan eerste en tweede rijders, maar in dit geval is de rolverdeling helder.
  • Er is geen direct beschikbaar hongerig talent om hem van de troon te stoten. De pech van Daniil Kvyat in 2016 was dat Toro Rosso met Verstappen en Sainz twee absolute wereldtoppers in dienst had, die bovendien stonden te popelen om hun eerste kans om hogerop te komen te grijpen. Momenteel rijden Albon en dezelfde Kvyat voor Toro Rosso, twee goede rijders: Kvyat oogt solide, stabiel, en scoorde afgelopen weekend zelfs een podium, en Albon valt absoluut niet tegen voor een rookie. Desalniettemin ga je ze als Red Bull niet in het midden van het seizoen wisselen, tenzij Gasly vier keer achter elkaar crasht, waarvan twee keer dronken, en bij een van deze crashes Max Verstappen meeneemt. De vraag is ook wie je dan in de vrijgekomen Toro Rosso gaat zetten.

Maar hoe het ook zij: zoals het nu gaat koerst Gasly af op een Rexit. Op Silverstone zagen we voor het eerst een Gasly die een beetje mee kon komen met de subtop, en hij finishte zowaar voor Max Verstappen (met een beetje hulp van Sebastian Vettel). In Hockenheim echter was het weer naadje: we weten niet hoe vaak we Gasly van de baan hebben zien vliegen tijdens de race, en op vrijdag schreef hij ook nog een auto af. De Fransman kon weliswaar weinig aan zijn uitvalbeurt doen, die kwam meer op het conto van Albons te late block. Maar als hij had uitgereden was hij weer heel anoniem zevende of achtste geworden, gewoon opnieuw een zeer matig resultaat.

In Hongarije mag Gasly het dit weekend weer proberen, als hij daar de rug niet recht kan de GP2-kampioen van 2016 vier weken bezinnen, om vervolgens in Spa-Francorchamps weer fris en monter uit de startblokken te komen. Wordt het na de zomerstop niet significant beter, dan kunnen we Fransman voor 2020 afschrijven. In ieder geval bij Red Bull, dat met een betere tweede rijder Ferrari voor de tweede plaats in het constructeurskampioenschap al had ingehaald. En dat gaat ook om miljoenen euro's.