Britse autoproductie stort met meer dan 20% in

Voor de tweede opeenvolgende keer is de Britse autoproductie in de eerste zes maanden van 2019 gedaald. De daling was met ruim 20% een zeer extreme. Maar dat heeft verder niets met de Brexit te maken natuurlijk.

De auto-industrie is altijd belangrijk geweest voor het Verenigd Koninkrijk (VK), en is dat tot de dag van vandaag nog steeds. Op jaarbasis werden tot voor kort zo'n 2 miljoen auto's op het eiland gemaakt, waarvan 80% voor export bestemd is. De afgelopen 2-3 jaar zien we een dalende trend in de autoproductie, die sinds kort extreem verslechtert. De SMMT (de Britse automobielbelangenclub) publiceerde vandaag de cijfers over het eerste half jaar van 2019: deze tonen een daling van 20,1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Daarnaast was juni de dertiende maand op rij met een daling van de productie.

Er werden in H1 2019 666.521 auto's gemaakt in het VK. Trek dit door naar een volledig jaar, en je komt net boven de 1,3 miljoen uit. Een aardig verschil met de 2 miljoen die niet lang geleden aangetikt werd. Overigens was de maand april een grote boosdoener, toen speelden enkele shutdowns in verband met de (tot 31 oktober uitgestelde) Brexit.

Exportcijfers daalden extreem naar China (-53%) en Turkije (-93%), de EU zakte 15% in. 57% van de Britse export gaat naar de EU, de grootste uniforme markt ter wereld waar het VK binnenkort een tariefmuur omheen wil bouwen. Wij zien kansen voor de MINI-productie in Born.

Wat de Britse industrie een beetje helpt in het huidige Brexit-tumult: het Britse pond is erg goedkoop, wat scheelt in de export. De munt stond gisteren even op de laagste stand sinds oktober 2009, voor een euro krijgt u momenteel 92 pence.

De SMMT blijft ondertussen roepen om een Brexit-deal, maar we gokken dat de nieuwbakken premier Boris Johnson en zijn kabinet van Brexit-haviken deze niet gaan geven. Tot slot een stukje nuance: om volledig eerlijk te zijn mogen we de schuld van de sores in de Britse auto-industrie niet helemaal in de schoenen van de Brexit schuiven. Wereldwijd koelt de vraag naar auto's af, en zien we de winst van sommige automakers fors inzakken. Dit zien we bij Daimler, bij Jaguar Land Rover en ook bij Nissan. Laatstgenoemde heeft overigens ook een grote fabriek in het VK, die eerder al de Infiniti-modellen kwijtraakte, maar dat waren er gelukkig toch maar 5 per jaar.

U vindt het halfjaarverslag (2019) van de SMMT hier, het rapport van 2018 staat daar.