Sinds 2013 wordt de snelwegverlichting in Nederland vanaf 21.00 of 23.00 uur uitgeschakeld, en kennelijk is dit niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid. Het feit dat iedere automobilist de beschikking heeft over twee koplampen en de auto's voor zich bovendien vrij duidelijk herkent aan de achter- en remlichten is kennelijk niet afdoende om extra ongelukken te voorkomen.
In het regeerakkoord staat opgenomen dat de verlichting de hele nacht blijft branden op plaatsen waar de verkeersveiligheid hierbij gebaat is, maar omdat snelwegverlichting volgens nieuw onderzoek 'in het algemeen zowel de verkeersveiligheid als de beleving daarvan verbetert', moeten alle bestaande lampen vanaf nu de hele nacht gaan branden. Dit is de conclusie van minister Cora van Nieuwenhuizen (I en M), maar "daarbij dien ik wel rekening te houden met de Wet natuurbescherming", zo schrijft ze. Simpel gezegd: als de verlichting zich vlakbij het leefgebied van de geelgevlekte torenvalksteenuiloehoe (of de Hollandse terrorgans) bevindt, en deze hier last van heeft, dan moet het licht weer uit.
Speciaal voor het bovenstaande worden de 'knelpunten' in kaart gebracht en wordt er aanvullend onderzoek uitgevoerd. En zo wordt er een onderzoeks- en adviesbureau weer erg blij van onze Rijksoverheid. Overigens kregen we in mei van dit jaar nog te horen dat de lampen niet aan gaan, maar niets is zo veranderlijk als politieke keuzes.
Als we nog een kleine suggestie mogen doen aan de wegbeheerder: monteer reflectoren aan de vangrail, zoals in andere landen. Dit helpt mensen hun plaats op de weg te bepalen. Tevens reflecteren de strepen op de weg in NL niet of nauwelijks. Dan rij je dus in een zwart gat. Zeker als je verderop een stad hebt, zie je weinig van de weg om je heen, tenzij je een nieuwe auto met superdeluxe licht hebt. Als het regent overrulet de reflectie van het licht op water bovendien die van de strepen.