Werkstraf en rijverbod voor man die waarschuwingslampje negeerde

Een 38-jarige Moordrechter heeft 40 uur werkstraf en een voorwaardelijke rij-ontzegging van 6 maanden gekregen, omdat hij het lampje van zijn bandenspanningsmeetsysteem negeerde. Dit maakt hem verantwoordelijk voor het ongeluk dat volgde.

De man stopte op 26 augustus 2017 op de linkerbaan van de A20 ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel, nadat het stuur van zijn met statafels beladen Audi begon te trillen. Oorzaak: een langzaam leeglopende rechter achterband. Volgens de verdachte ging het lampje van het Tire Pressure Monitoring System (TPMS) pas kort daarvoor branden, en had hij geen gelegenheid meer om zijn Audi naar de vluchtstrook te sturen.

Kort na het incident knalde een 47-jarige achteropkomende automobilist vol op de stilstaande Audi - die met zijn alarmlichten aan en de bestuurder hevig zwaaiend in de middenberm nog op de linker rijstrook stond. De auto van het slachtoffer sloeg over de kop, en de man hield er permanente schade aan zijn rug aan over. De rechter oordeelde zojuist dat de Moordrechter nalatig is geweest door niet direct te handelen op het brandende waarschuwingslampje, en baseerde hier zijn uitspraak op.

Het is voor het eerst dat iemand in Nederland veroordeeld wordt voor het negeren van een waarschuwingslampje.