Verstappen: boete Ferrari in Hockenheim erg oneerlijk

Afgelopen zondag bleef een unsafe release van Charles Leclerc voor de Ferrari-coureur onbestraft, terwijl Max Verstappen eerder dit seizoen een tijdstraf kreeg. Niet heel fair, moppert de Nederlander, en zijn collega's geven hem hier gelijk in.

Tijdens de GP van Duitsland stuurde Ferrari Charles Leclerc pal voor de binnenkomende Romain Grosjean de pitbox uit. De Fransman werd duidelijk gehinderd, want hij moest met zijn Haas vol in de ankers om een botsing te voorkomen (hier te zien). Echter: de wedstrijdleiding besloot Leclerc niet te straffen, en alleen een fopboete van 5.000 euro aan zijn team Ferrari te geven. Dat zal indruk gemaakt hebben, op een budget van honderden miljoenen.

De beslissing zette tijdens de race al kwaad bloed bij met name Nederlanders, die nog vers in het geheugen hadden hoe Max Verstappen in Monaco voor een vergelijkbaar incident 5 seconden tijdstraf kreeg, en een zekere tweede plaats kwijtraakte. De toekomstig wereldkampioen zelf wilde er desgevraagd nog wel een paar woorden aan wijden: "It is completely wrong of course. If they will get a fine then everybody will do it. I think it is not fair and to say that they gave me that penalty [in Monaco] only because we touched, that is also not fair. You are still releasing the car knowing there is a car in the fast lane, and if it's just a fine – it is unfair."

We kunnen er tot op zekere hoogte wel inkomen dat je een coureur niet gaat straffen voor een call die het team maakt, maar in zo'n geval moet het 'gelijke monniken, gelijke kappen'-principe worden gehanteerd. Ferrari realiseerde zich overigens direct dat ze Leclerc niet weg hadden moeten sturen, want de Monegask kreeg -tevergeefs- nog meerdere waarschuwingen over de radio. 

Naar gisteren is gebleken blijken de teams echter meer voor rijdersstraffen te zijn dan voor boetes. Tijdens een vergadering van teameigenaren werd er nog even over nagepraat, en is unaniem besloten voor dergelijke gevallen geen boetes te geven, maar tijdstraffen. En terecht: als echte sancties uitblijven kan je als team dus gewoon altijd je rijder voor een ander smijten. Dit is al even onsportief als onveilig.