Lewis Hamilton wint GP van Hongarije, Max Verstappen tweede

Het leek een optocht te gaan worden, maar er wordt ingehaald bij de vleet in Hongarije. Max Verstappen startte vanaf Pole Position en reed bijna de hele race aan kop. Lewis Hamilton rijdt een moordtempo en pakt de Limburger vlak voor de finish.

Met Max Verstappen op pole position is het extra spannend, maar de Limburger komt perfect weg. Terwijl de Mercedessen elkaar het leven zuur maken, kan Max veilig door de eerste bochten komen. Valtteri Bottas verliest niet alleen een plek aan Hamilton , maar krijgt in de eerste ronde ook de twee Ferrari's om zijn oren. De Fin heeft schade door een touché met Charles Leclerc en zijn pitcrew staat rondenlang klaar voor een pitstop en een nieuwe voorvleugel, maar de Fin kiest ervoor om door te rijden. Intussen rijdt Max Verstappen gewoon weg bij het veld. In de zesde ronde komt Bottas dan alsnog binnen en valt daardoor terug naar de achterkant van het veld. Hij rijdt nu echter wel op de harde band. 

Best of the rest is vandaag het duo van McLaren. Zowel Carlos Sainz als Lando Norris zijn goed weggekomen en tonen aan dat Renault best een aardige motor in elkaar heeft geschroefd dit jaar. Dat is overigens niet te zien aan de auto's die de Fransen zelf inzetten: Nico Hulkenberg ligt tiende na 13 rondes en Daniel Ricciardo rijdt op de zestiende plaats.

Na 16 ronden is het Antonio Giovinazzi die met zijn Alfa Romeo als eerst voor een echte pitstop binnenkomt. Hij wisselt naar harde banden. Uiteraard volgen er meer pitstops, maar voor de stand doen ze niet veel bijzonders. Vooraan het veld rijdt Lewis Hamilton langzaam het gat met Max Verstappen dicht. De Nederlander bericht twee keer over de radio dat zijn banden langzamerhand minder grip krijgen. Op hetzelfde moment lijkt het team van Mercedes te gaan kiezen voor een undercut. De Brit blijft echter buiten en rijdt steeds meer van het gat dicht, terwijl hij over de radio aangeeft dat zijn banden okay zijn.

In ronde 26 komt Verstappen binnen voor een stop en wisselt naar harde banden. Max komt voor Leclerc weer de baan op en verliest dus alleen een plaats aan Hamilton. Lewis rijdt echter nog even door, want het is Hammertime: hij probeert een gat te trekken met Verstappen, zodat hij voor hem blijft als hij van de pitstop terugkomt. Hamilton meldt echter dat hij niet sneller kan rijden, terwijl Verstappen steeds snellere sectoren gaat rijden en de snelste raceronde pakt: Max rijdt 1,2 seconde per ronde sneller. Tussen het duo zit nu 17 seconden, maar Hamilton heeft 21 seconden nodig om geen plek te verliezen tijdens de pitstop.

Terwijl de voorliggers rustig hun rondes rijden is het een drukte van belang verderop in het veld. Lando Norris probeert voorbij Daniel Ricciardo te komen, terwijl Bottas die nu 12e ligt, het duo voor hem probeert te verschalken. Het lukt Norris uiteindelijk om de Ozzie te passeren en ook Bottas rijdt de Renault voorbij. Intussen maakt Lewis Hamilton zijn langverwachte pitstop en inderdaad verliest hij daarbij zijn plaats aan Verstappen. Norris steelt intussen de show in het middenveld. Hij passeert Kevin Magnussen langs de buitenkant, de Deen laat zien dat hij niet altijd tegen iedereen aanrijdt, want hij laat Lando erlangs.

Hoewel Hamilton een slechte pitstop had en achter Verstappen terechtkwam, maar hij is wel snel terug in de DRS van Max. Hij reed in drie ronden een gat van 5,8 seconden dicht. Wellicht was Verstappen bezig met het opladen van zijn systemen om de strijd aan te kunnen gaan. Dit wordt een gevecht om de leiding in de wedstrijd. 

In de 38e en 39e ronde komt Lewis heel snel dichtbij en hij komt op DRS vlak naast Max terecht. De Limburger gooit de deur dicht, Lewis komt op de vuile kant van de baan terecht en dat kost tijd. Verstappen weet voor nu de leiding in handen te houden. Intussen wisselt Vettel naar een nieuw setje zachte rode banden om in de komende twintig ronden naar het podium te kunnen rijden.

Hamilton vraagt zich af wat hij kan doen, en het team antwoord dat hij druk moet blijven zetten. De Brit meldt echter dat hij niet veel meer kan geven.

Een paar ronden later vraagt Max zich af waar Hamilton blijft en of hij de volledige motor kan gebruiken. Het team meldt dat hij alles mag gebruiken wat hij bij zich heeft. Er zijn dan nog vierentwintig ronden te gaan. Verstappen weet Lewis echt net buiten de DRS te houden, waardoor hij nog steeds in de wedstrijd zit. Dan kiest Hamilton er echter voor om naar binnen te gaan voor nieuwe Medium-banden. 

Uiteraard volgt er een snelste raceronde op de bandenstop van Hamilton. Het is echter de vraag of Red Bull Racing ook voor een tweede stop gaat of de race uit kan rijden op de harde banden van Verstappen. Max vraagt zijn team dan ook of zij niet meteen hadden moeten antwoorden met een pitstop, want Lewis loopt nu wel heel hard in en rijdt nog steeds op de tweede plek. Het gat van Max is echter nog groot, dus het kan aan het einde van de race nog heel spannend gaan worden. Er zijn nog achttien ronden te gaan, dus als Verstappen ervoor zorgt dat hij binnen een seconde van Hamilton blijft is er niet echt iets aan de hand.

De eerste uitvaller van de race is Romain Grosjean, zijn Ferrarimotor heeft een waterprobleem. Zijn teamgenoot Magnussen gooit op de baan keihard de dear dicht voor Ricciardo die met DRS achter hem aan rijdt en strijdt voor de veertiende plek.

Met nog twaalf ronden te gaan is het gat tussen Hamilton en Verstappen nog veertien seconden. Lewis rijdt wel de beste rondetijden, maar het lijkt erop dat het gat te groot is. Max Verstappen moet intussen ervoor zorgen dat zijn banden niet kapot gaan. Als Hamilton het gat dichtrijdt, moet hij echter Verstappen ook nog zien te passeren.

Mercedes geeft over de radio de opdracht aan Lewis om alles te geven. De Brit betwijfelt of zijn banden dat gaan redden. Antwoord van de pitmuur: "Maakt niet uit, geef alles."

Met nog vijf ronden te gaan zit Lewis Hamilton weer aan de achterkant van de auto van Max. De Nederlander krijgt over zijn radio te horen dat hij nog wat kracht heeft in zijn reservesystemen om Hamilton af te houden. Al bij de eerste mogelijkheid heeft Lewis Hamilton de overmacht om er voorbij te komen.

Max Verstappen kiest ervoor om dan alsnog naar de nieuwe banden te wisselen. Hij gaat een aanval doen op de snelste rondetijd om nog een extra punt te halen. Hij heeft een marge van bijna een minuut op de Ferrari van Charles Leclerc. De Monegask wordt overigens nog even gepasseerd door zijn teamgenoot Sebastian Vettel. De winst is er voor Lewis Hamilton, Max Verstappen wordt tweede, Vettel derde. Verstappen pakt nog wel het punt voor de snelste ronde (en wordt Driver of the Day).

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5daea35131d81', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });