Peugeot bouwt extreme offroad-3008 met tentdak voor Top Gear

Het is maar goed dat Clarkson, Hammond en May weg zijn bij Top Gear, anders was er nooit een Peugeot ingekomen. De Franse SUV werd geprepareerd voor een trip naar Indochi..eeh, Vietnam. Eveneens bekend terrein voor Top Gear.

Aangezien de wereld niet oneindig groot is, kom je als grote autotitel op een gegeven moment op een plek waar je al eerder was. Ergens in het vorige decennium deed het originele Top Gear-trio een vrij hilarische road trip op de brommer door Vietnam, dat zich door zijn smalle vorm eigenlijk alleen van noord naar zuid laat doorkruisen.

Een ruime tien jaar later keerde de papieren versie van Top Gear terug naar Vietnam, want er is nog genoeg te ontdekken in het Zuid-Oost Aziatische land, dat volgend jaar voor het eerst een Formule 1-race organiseert. Het blad deed de befaamde Ho-Chi Minh trail, de meer naar het binnenland gelegen verbindingsroute, die destijds door de Noord-Vietnamese Vietcong als aanvoerroute werd gebruikt in de strijd tegen de Amerikaanse marionettenregering in het zuiden. Aangezien dit niet overal vlak als een biljartlaken is, liet het blad door Peugeot een 3008 omkatten tot offroader. Soort van, want de basis is nog altijd een voorwielaandrijver. Maar dat gebruikte Peugeot ook met de 2008 in de Dakar-rally, dus dit is niet per definitie een beletsel. En, eerlijk is eerlijk, zoals de HCM Trail er tegenwoordig bijligt is het niet bepaald een uitdaging voor een ervaren offroader. De Darién Gap (leesvoer!) is wat zwaarder.

De merkkeuze is wel een verrassende, want Vietnamezen hebben vanuit hun geschiedenis doorgaans erg weinig liefde voor de Fransen. De basis is een 225 pk sterke 1.6 GT: benzine uiteraard, want diesel is vies. De 3008 kreeg verder stalen velgen en offroadbanden, en een flinke LED-balk voorop, want veel straatlantaarns heb je niet langs de HCM trail. Op de bagagedrager prijkt een Peugeot-fiets, misschien wel als ultieme fuck you naar het oude trio, dat weinig op had met fietsen en ooit een nogal sardonisch (maar wel grappig: 'maniac!') item maakte, dat geheel aan Peugeot gewijd was.

Mocht u het type voor een avontuurlijke vakantie zijn, en door deze Peug zijn geïnspireerd, dan kunt u precies fuck all met dit verhaal. Want een groot blad kan een importeur vragen om even een op maat gemaakte auto voor ze te cheffen, als particulier is dit wat lastiger. Dan maar de plaatjes kijken.