Formule E wil auto's die sneller uit elkaar vallen

De Formule E wil graag een stuk van de Formule 1-taart hebben, en daar hoort kennelijk een kapotgereguleerde sport bij. Vanaf het seizoen '20/'21 moeten de bolides eerder stukgaan bij contact, want letterlijk wiel-aan-wiel, dat moeten we niet willen.

Racen is - afhankelijk van de constructie van je auto - in meer of mindere mate een contactsport. In de DTM en de GT3-racerij zien we de auto's regelmatig letterlijk clashen, want zo'n complete carrosserie kan meestal wel tegen een stootje. De Formule 1 is open wheel racing in een compleet volgebouwde auto, wat betekent dat een klein tikje je stuurinrichting of koeling al naar de haaien kan helpen, zoals we bijvoorbeeld zagen bij de minimale touché tussen Grosjean en Magnussen op Silverstone.

De Formule E lijkt qua design het meest op een open wheel racer: het is een slanke, lichte, open eenzitter. Echter, de wielen hebben een overkapping, en dat maakt de bolides meer solide. Je kunt er nog eens een tikje mee uitdelen zonder dat je race direct ten einde is. Werkelijk een schande natuurlijk, want stel je voor dat het haar van een coureur door een tikje uit model raakt, of dat hij een nagel breekt. Je moet er niet aan denken. Gelukkig zitten de designers er bovenop: ze plannen een kleine facelift na het komende seizoen, die vooral de voorkant van de bolides zwakker maakt.

FIA-circuitdirecteur Plastic Frederic Bertrand legt in een interview met Motorsport uit wat het plan is, en waarom een te broze auto ook niet goed is, in de raceklasse die op tijd wordt verreden. “I don’t know if weak is the right word [for the goal on the nose] – it’s more that when you race in most single seater [series], if you push the guy in front you lose your nose and then you have to go back to the pits. If you maybe kill the race of the guy in front but you’re also self-punished [is the intention]. The difficulty we have right now is that guy in front is spoiled but the one behind is not and this is a big issue. But we’ll do a car that is a little bit more self-punishing. Because fragile or weak is not the case because it will still be very strong.

Maak ervan wat u wilt, het komende seizoen zullen geen materiële wijzigingen plaatsvinden. Het deelnemersveld telt een recordaantal van 12 teams, met Porsche en Mercedes als nieuwe toevoegingen. De sezioensopener is in november in Riyadh, in juli wordt in Londen de laatste (dubbele) race van het seizoen verreden. Robin Frijns is opnieuw van de partij voor Envision Virgin Racing (Audi).

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df3858da6507', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });