Verlink je medeweggebruikers en verdien een deel van het boetebedrag

Zit u krap bij kas, en heeft u geen enkele scrupules als het aankomt op matennaaierij? Dan klinkt dit voorstel u wellicht als muziek in de oren: mensen die anderen bij een verkeerszonde snitchen, moeten 25% van het boetebedrag ontvangen. 

Het onzalige voorstel is afkomstig van de Britse denktank Bright Blue, en betreft chauffeurs die hun auto onnodig stationair laten draaien. Omstanders moeten ze filmen, de beelden opsturen naar de autoriteiten, en daarna 25% van de bekeuring als kopgeld innen, zo oppert de denktank, waarvan het ons niet zou verbazen als deze door de erven Mussert, Mosely en Rost van Tonningen is opgericht.

Kennelijk bestaat er in de stad New York al een soortgelijk systeem, waar bus- en vrachtwagenchauffeurs een boete riskeren als ze hun voertuig langer dan drie minuten stationair laten draaien. Nu is het ook nutteloos en onnodig vervuilend om je motor niet even af te zetten, maar voor handhaving hebben we de politie, daar hoeft niet een Stasi-achtig apparaat van burgerinformanten voor ingezet te worden. We hebben in het verleden ook al te kennen gegeven een hekel te hebben aan bijdehante burgers die politieagentje willen spelen, en denken hier nog steeds zo over. U zult het maar hebben, dat u in de winter met draaiende motor uw bevroren ruiten krabt, en er dan een geinponem u staat te filmen om u alsnog een boete aan te smeren...

Het rapport van Bright Blue vindt u in de link in onderstaande tweet.