Formule 1: Mercedes absolute betrouwbaarheidskampioen, Renault faalt

Nu de zomerstop is aangebroken in de Formule 1, wordt het tijd eens in de statistieken te duiken. Autobahn vergeleek de teams en coureurs. Een kleine waarschuwing vooraf: niet doorklikken als u Frans bent, of de Fransen een warm hart toedraagt.

Wie - zoals wij - af en toe wat oude F1-races bekijkt, verbaast zich erover hoeveel auto's er vroeger eigenlijk stukgingen door technische malheur. Anno 2019 krijg je het alleen nog voor elkaar om veel uit te vallen door Romain Grosjean achter het stuur te zetten of een Renault-motor te gebruiken, voor de rest blijven de auto's opmerkelijk vaak heel. Eerder dit seizoen, in de verzengende hitte van Oostenrijk, hadden we zelfs een race zonder een enkele uitvaller, iets dat vroeger ondenkbaar was.

De verklaring? Zegt u het maar: technologische vooruitgang, behoudender rijders, motoren die duizenden toeren per minuut minder draaien, computersystemen die elk snippertje data bewaken, en bij abnormale waarden kunnen ingrijpen, de lijst is lang. We kijken in dit artikel naar de uitvallers in dit lopende seizoen, en de betrouwbaarheid van de motorfabrikanten. Als gezegd: de Fransen komen er bekaaid vanaf, maar statistieken liegen niet.

Het deelnemersveld telt dit jaar 20 coureurs, die in de eerste 12 races allemaal startten. In 240 starts werd 209 keer de finishlijn gehaald. en werden er 26 coureurs als Did Not Finish (DNF) geclassificeerd. Dit komt neer op een uitvalpercentage dat iets onder dan 11% zit. In de overige vijf gevallen ging het om rijders die na 90% van de af te leggen afstand uitvielen, en daarom - conform de regels - in de eindstand werden opgenomen. 

De uitvallers, in aflopende volgorde:

 • Romain Grosjean (GRO): 6 keer
 • Lando Norris (NOR), Daniel Ricciardo (RIC): 3 keer
 • Charles Leclerc (LEC), Daniil Kvyat (KVY), Nico Hülkenberg (HUL): 2 keer
 • Valtteri Bottas (BOT), Pierre Gasly (GAS), Carlos Sainz (SAI), Lance Stroll (STR), Kevin Magnussen (MAG), Alexander Albon (ALB), Sergio Perez (PER), Antonio Giovinazzi (GIO): 1 keer  

Splitsen we de uitvallers per krachtbron uit, dan komen we tot de volgende cijfers:

 • Ferrari (6 auto's): 10 keer - 13,9% uitvalsratio
 • Renault (4 auto's): 9 keer - 18,8% uitvalsratio
 • Honda (4 auto's): 4 keer - 8,3% uitvalsratio
 • Mercedes (6 auto's): 3 keer - 4,2% uitvalsratio

U ziet: twee teams zitten onder het gemiddelde van 10,8%, en twee erboven. Met name Renault - dat al kapitalen in F1-succes pompte - heeft werk te doen, en Mercedes geeft er opnieuw blijk van de zaakjes uitstekend voor elkaar te hebben.

Een paar kanttekeningen en opmerkingen nog: 

 • De Ferrari-uitvallers zijn voor 60% aan één coureur (GRO) toe te schrijven 
 • Een uitvaller van Honda is toe te schrijven aan Renault (RIC die in Baku vol achteruit KVY torpedeerde)
 • Mercedes is de absolute koning van de betrouwbaarheid: alle drie de uitvalbeurten (STR in Spanje, en PER en BOT in Duitsland) zijn toe te schrijven aan driver error, niet aan een mechanisch defect.

Onder de vijf geclassificeerde uitvallers zaten ook drie Renaults, maar dat terzijde. We vermoeden desalniettemin dat Cyril Abiteboul niet helemaal tevreden op vakantie is gegaan: de druk vanuit de Renault-top om met aansprekende prestaties te komen is groot.

Foto: de vrij spectaculaire plof van Ricciardo op Hockenheim, die de tijden van de 'yellow teapot' even deed herleven.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6a9b5db72ce', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });