VVN en Uber slaan handen ineen voor verkeersveiligheid

Veilig Verkeer Nederland (VVN) en Uber hebben een pact gesloten. De komende drie jaar wordt samengewerkt om de veiligheid van de Uber-chauffeur en -koerier op te krikken. Het initiatief komt na een reeks incidenten, sommige zelfs met fatale afloop.

"Het zijn gewoon kamikazepiloten". Dit zijn de weinig vleiende woorden die Rob Stomphorst van VVN in januari van dit jaar uitte ten aanzien van Uber-chauffeurs, na een zoveelste incident in Amsterdam. Inmiddels zijn beide partijen constructiever met elkaar in de slag gegaan: er is een driejarig samenwerkingsprogramma opgezet, waarvan de eerste concrete invulling zich vooral richt op UberEATS-fietskoeriers: mensen die zich laten inhuren om u uw warme maaltijd te brengen krijgen een set reflectoren, fietsverlichting, een fietsbel en een telefoonhouder. Mensen onder de 18 jaar worden niet aangenomen. Daarnaast moeten koeriers een speciale cursus volgen, waarvan de inhoud ons niet bekend is.

Verder sluit Uber zich aan bij de Verkeersveiligheidscoalitie en zet het een krabbel onder het convenant op het veilig omgaan met apps in het verkeer.

Wat er precies met de chauffeurs wordt gedaan moet zich nog uitwijzen. Eerder al werd de leeftijdsgrens opgehoogd naar 21 jaar, en moesten beginnend chauffeurs minimaal een jaar rijervaring met zich meebrengen. 

Als we heel eerlijk zijn werd het programma al in februari 2019 in gang gezet. Nadat de VVN in januari - na een zoveelste incident - pleitte voor een tijdelijke stop van Uber in Nederland, bespraken de partijen "in een positief en open gesprek acties om de verkeersveiligheid te waarborgen." Uber zette destijds al een aantal maatregelen in gang om de verkeersveiligheid te verbeteren, waaronder een verplichte VVN-training op sociaal weggedrag voor alle chauffeurs onder de 25 jaar. Deze moest door zo'n 550 chauffeurs worden gevolgd.

Zowel VVN als Uber roepen voor de Bühne nog even dat het allemaal geweldig gaat met de samenwerking, maar het is ons een raadsel wat er nou precies meer gedaan is dan fietskoeriers van een paar lampjes en een telefoonhouder voorzien...We citeren het ANP: Topman Thijs Emondts van Uber Benelux vindt het belangrijk dat ‘met behulp van de expertise van Veilig Verkeer Nederland’ wordt bijgedragen aan de verkeersveiligheid. VVN op zijn beurt is positief over de stappen die Uber ‘in zeer korte tijd’ zet.