Deze hemelse McLaren F1 wisselde voor bijna $20 miljoen van eigenaar

Een extreem zeldzame McLaren F1 is vannacht in Monterrey voor een recordbedrag van eigenaar gewisseld. De grijze F1 'LM Spec' met chassisnummer 18 leverde bijna hetzelfde bedrag in miljoenen euro's op.

Van de F1, een van twee exemplaren die na levering is omgebouwd tot LM-specificaties, stond bij de aankondiging al nagenoeg vast dat het een topper ging worden. Door de upgrade levert de BMW-V12 680 pk, zo'n 60 meer dan de originele 620 paarden.

Zijn voormalig eigenaar: Andrew Bagnall, uit Auckland. Een landgenoot van wijlen Bruce McLaren dus. Hij kocht de McLaren in 2006, en wist het op de een of andere manier over zijn hart te verkrijgen de schoonheid nu te verkopen. Wellicht omdat er onder andere een P1 in zijn garage staat, maar toch: wij zouden geen afstand kunnen doen van dit absolute icoon, ook al zijn de onderhoudskosten van een bizarre orde van grootte. Twee jaar geleden zei Bagnall nog "I would feel real loss if I would let it go". 

Wat heeft hem van gedachten heeft doen veranderen? Geen idee, maar het zal de nieuwe eigenaar worst wezen. Een kans als deze krijg je misschien maar een keer in het leven, en dus werd er diep in de buidel getast. De teller bij RM Sotheby's liep op tot $19,8 miljoen. Weliswaar iets onder de raming van $20-$22 miljoen, maar nog steeds een onwaarschijnlijke emmer met geld die hier op stukgeslagen wordt. Aan de andere kant: voor een Picasso worden honderden miljoenen neergeteld, dus in dat opzicht is dit nog niet eens zo'n duur kunstwerk.

We plaatsen hieronder twee video's: eentje van RM Sotheby's zelf, en een video uit 2017, waarin McLaren haar klant Bagnall en zijn auto portretteerde.