Politie laat verzekeraars onderzoekswerk voor ze opknappen

Delegeren kan je leren. Aangezien de politie genoeg te doen heeft, kijkt het altijd naar manieren om taken over te dragen. Zo kunnen weginspecteurs van RWS bekeuringen uitdelen. En verzekeringsfraude? Dat lost de branche zelf maar op.

De afgelopen jaren is het politieapparaat niet bepaald uitgebreid, maar de taken nemen wel toe. Om deze reden komt de politie niet meer opdagen als u met een ander persoon schade rijdt in het verkeer, wordt het domme politiewerk gedaan door stadswachten en BOA's, en schrijft een weginspecteur van RWS u op als u rode kruizen negeert of over de vluchtstrook rijdt. Op deze manier heeft oom Agent tijd voor het écht belangrijke werk, zoals appende fietsers op de bon slingeren.

De volgende stap in het afstoten van taken: de verzekeraars zonder tussenkomst van politie in de rechtszaal op fraudeurs afsturen. Momenteel loopt een proef op dit gebied. Deze week begonnen twee proefprocessen in Rotterdam, onder andere een zaak waarbij twee Dordtenaren duizenden euro's claimden bij een ongeluk dat ze zelf in scène hadden gezet. De verzekeraar deed onderzoek, en concludeerde dat de auto's meerdere keren op elkaar waren gebotst.

Veel fraudezaken blijven momenteel bij de politie op de plank liggen, omdat er geen tijd voor is. Verzekeraars hebben echter ook een flink controleapparaat achter de hand, aangezien er jaarlijks voor dik 100 miljoen euro aan fraude wordt opgespoord. Het idee is nu dat de sector het zelf maar op moet knappen, waarbij een twijfelachtige component is dat het onderzoek niet meer door een onafhankelijke derde partij wordt gedaan, maar door een belanghebbende. 

Officier van justitie Petra Willemse verdedigt de keuze in het AD: "Al  jaren wordt er veel verzekeringsfraude gepleegd, met name bij  ongevallenverzekeringen, maar slechts een bedroevend aantal komt bij de  strafrechter. Uiteindelijk betalen u en ik de schade in de vorm van een hogere verzekeringspremie."