Dit is de reden waarom uw nieuwe Rolls-Royce zo waanzinnig duur is

Handenarbeid. Waanzinnig gedetailleerde handenarbeid. Een Dacia in Noord-Afrika voor een appel en een ei in elkaar zetten door lasrobots en een ongeschoolde arbeider is makkelijk, maar in Goodwood nemen ze de tijd voor hun klanten.

De Rolls-Royce Ghost loopt op zijn laatste benen, en u weet wat dat betekent: uitzwaaimodelletjes! Eerder deze week kondigde Rolls-Royce aan een serie van 50 Ghosts met het Zenith-label te maken. Een trucje dat eerder al op de Phantom werd toegepast. Voor de leken: 'zenith' betekent zoiets als hoogtepunt, en is inwisselbaar met Engelse termen als 'pinnacle' of 'apogee', maar dat terzijde.

De vijftig te bouwen Ghost Zeniths zullen zich uiteraard kenmerken in een hoge mate van personalisatie, wat bij Rolls-Royce onder de Bespoke-vlag vaart. Nu verlaat er nagenoeg geen enkel model zonder personalisatie Goodwood, maar de Zeniths krijgen als extraatje mee dat er een badge in zit, die is gehouwen uit een solide blok metaal van het 200EX-concept, de voorloper van de Ghost uit 2009.

Verder kunt u het zo gek niet verzinnen, of Rolls-Royce doet het voor zijn klanten. Bijvoorbeeld het uitermate bewerkelijk knutselen met een laag fineer. Op de foto's ziet u hoe een van de ambachtslieden met vaste hand perfecte driehoeksmotieven uit het hout snijdt en ze heel secuur op het te monteren paneel - in dit geval een stuk portier - legt. Monnikenwerk dat bij de minste of geringste afwijking afgekeurd wordt, maar de klandizie betaalt er grif voor. En het is fascinerend: vroeger bouwden koningen paleizen, tegenwoordig manifesteert particuliere rijkdom zich in eveneens poenerige (mini-)paleizen, maar ook superluxe jachten, en rijdende voertuigen uit de miljoenenklasse.