Ferrari geeft toe: 'hadden meer op downforce moeten concentreren'

Ferrari ging na de wintertests als absolute favoriet het nieuwe Formule 1-seizoen in, maar het werd een grote desillusie: na 12 races werd er nog niet gewonnen. De Italianen trekken het boetekleed aan.

De grootste kritiek op de Ferrari SF90? Het is een Amerikaan: gaat heel hard rechtdoor, maar kan geen bochten nemen. Hoewel dit nogal gechargeerd is, is het in de essentie wel waar het mis gaat bij Ferrari. Het accent bij de ontwikkeling is teveel op een lage weerstand gelegd, waardoor de bolide in de bochten tekort komt tegenover de concurrentie.

Teambaas Mattia Binotto schetst in een interview met Motorsport een iets genuanceerder beeld: de hoge topsnelheid komt ook doordat er flinke sprongen zijn gemaakt in het motorvermogen, niet alleen omdat de neerwaartse druk 'vergeten' zou zijn. “As we said, certainly these tyres require more downforce just to heat them up, to make them work. So, yes, if I would come back one year ago, I would give more focus on the downforce compared to what we did, even to the disadvantage of some more drag. Can we call that a ‘concept’? Not too sure. I think it's an objective that has become more clear, certainly.

Ook Binotto moest even slikken, nadat de vorm van de wintertests vanaf Australië als sneeuw voor de zon verdween. “I think we've been surprised by our poor performance at the start of the season, because maybe we were not thinking to be ahead, but at least as fast as them, and it has not been the case in Australia. Maybe it was the case in Bahrain, but it has not been on average the case we were thinking.” Vooral de zwakke prestaties in Spanje moeten een bittere pil zijn geweest, omdat Ferrari juist daar in februari sterk voor de dag kwam. Maar wellicht was de concurrentie daar aan het sandbaggen, en heeft Ferrari zich zo in de voet geschoten.

Op 1 september begint de F1-karavaan weer met racen, in Spa-Francorchamps. Een week later staat de Italiaanse GP op de kalender, waar Ferrari het moét laten zien. Het circuit past de snelle SF90 perfect, en zo lang Vettel zijn zenuwen onder controle kan houden en het team niet strategisch blundert, zijn ze het de kloppen formatie. Maar het is misschien wel wat veel gevraagd.

Aan de andere kant: Ferrari had eigenlijk al twee races in de pocket moeten hebben dit seizoen, zodra het de wind een beetje mee heeft doet Ferrari gewoon weer mee voor de overwinning.