De onrendabelen-Bugatti van €8 miljoen: wie koopt zoiets?

Bij Bugatti lachen ze zich de ballen uit de broek. Keer op keer weten ze de duurste auto ter wereld op twijfelachtige wijze licht te wijzigen, en voor een veelvoud van de vraagprijs te verkopen. De klandizie vindt het allemaal schitterend.

Bugatti begon aan het begin van deze eeuw onder Volkswagen-bewind aan een auto die zijn gelijke niet kende: de 1.000 pk sterke Veyron. Naast een Supersport-versie met 200 pk extra werden er veel teveel cabrioversies gepland, die met de grootst mogelijke pijn en moeite werden verkocht.

Hierna kwam de Chiron, een prachtig en elegant design, en met 1.500 pk/1.600 Nm bovendien weer een echte hypercar voor de superrijken. Tegelijkertijd nam Stephan Winkelmann van Lamborghini het stokje over, en kwamen er opeens 'varianten' van de Chiron. Zoals de Divo (€5 miljoen), die we - afgezien van het prijskaartje - nog enigszins kunnen begrijpen. De dingen gingen echter hard bergafwaarts met de komst van de one-off 'la voiture noire', een auto met de elegantie van een voorhamer. Afgelopen weekend verraste Bugatti - niet bepaald in positieve zin - met de Centodieci. Een Chiron met een body die een eerbetoon aan de Bugatti EB110 moet voorstellen. Het vermogen bedraagt 1.600 pk, 100 meer dan in de reguliere Chiron Kosten: €8 miljoen per stuk, ex. belastingen, met een oplage van 10 stuks. Alle exemplaren zijn reeds verkocht, uiteraard.

Dus: niet alleen wordt er meer dan drie keer de originele prijs gevraagd voor een twijfelachtig ontwerp, degene die hem koopt is ook nog geeneens de enige met een exemplaar in de garage. Het toegepaste trucje werd door Winkelmann de armbandmann overigens simpelweg gekopieerd uit zijn Lamborghini-tijd, waar klanten grif $2 miljoen betaalden voor een Aventador met een andere body en de naam 'Veneno'. Hoe het ook zij: Bugatti harkt met tien van deze auto's even 80 miljoen binnen, gouden business. Het design is nog niet definitief (klanten krijgen hun exemplaar over minimaal twee jaar), maar we vragen ons serieus af wat de meerwaarde is van zo'n Centodieci boven een 'normale' Chiron. Maar het zal wel voor de investering zijn... En als tuners als Mansory ons iets geleerd hebben, dan is het dat er altijd vraag is naar schreeuwerige onsubtiele designs.