Donald Trump schoffeert Ford: niet genoeg uitstoot!

Terwijl we in Nederland (17 miljoen inwoners) complete infraprojecten lamleggen om een beetje stikstof, raast de oranje CO2-tornado in de VS (340 miljoen inwoners) volop door. Ford moet het ontgelden, omdat het schonere auto's wil maken. Koekoek!

Er is niet veel nodig om de toorn van de huidige president over je heen te krijgen: doe iets wat hem niet aanstaat en hij slingert genadeloos zijn twitterkanon aan om je een veeg uit de pan te geven. Het laatste relletje betreft de onder Barack Obama tot stand gekomen strenge emissieregels, die Trump koste wat kost gaat slopen. De president en zijn vertrouwelingen hebben dit tot in den treure duidelijk gemaakt. Enfin, Ford is in de VS het schoonste jongetje van de klas, want het heeft zich in de staat Californië verbonden aan een pact dat op strengere uitstooteisen toeziet.

Samen met Honda, BMW en Volkswagen heeft Ford zich vrijwillig aangesloten bij het initiatief, dat liberaler is dan de regels onder Obama, maar strenger dan wat Trump voorstelt. Maar ho eens even, daarmee waagt de automaker het om tegen de grote leider in te gaan. En zulks moet bestraft worden. Zie hier de repercussies van de minst presidentiële president die de VS ooit kende:

In een reactie bestrijdt Ford Trumps aanname dat de zuinigheid van het voertuig ten koste gaat van de veiligheid: "This agreement with California provides regulatory stability while reducing CO2 more than complying with two different standards." Fords grote concurrent GM steunt de Californische regels niet, uit onvrede over de behandeling van zijn elektrische modellen. Ford heeft nog geen elektrische auto's op de markt, maar komt in 2020 met de volelektrische 'Mach 1' (projectnaam).

De relatie tussen Trump en Ford stond al op gespannen voet, nadat de oudste fabrikant van Amerika extra arbeidsplaatsen in Mexico had gecreëerd. Misschien kan Ford ergens nog een eilandje op de kop tikken, en dit als vredesoffer aan The Donald aanbieden. Schijnt 'ie gevoelig voor te zijn, extra landmassa.