Dat er wat hobbels in de relatie tussen Tesla en zijn enige batterijleverancier Panasonic zijn ontstaan is een publiek geheim. Panasonic zou niet zoveel trek meer hebben om volop te investeren in de grootste Gigafactory, die in Nevada staat, uit angst voor een krimpende vraag en daarmee overproductie. Het immer optimistische Tesla houdt het gas erop, maar wil zich tegelijkertijd onafhankelijker opstellen tegenover Panasonic. Iets soortgelijks zagen we eerder met de Autopilot-systemen, waarbij de relatie met het Israelische Mobileye (inmiddels onderdeel van Intel) verbroken werd.
Volgens het Bloomberg-bericht, waar Tesla niet op reageert, wordt er nu in Korea ingekocht. LG Chem gaat leveren, specifiek voor de Chinese productie. Het bericht roept veel vragen op: Panasonic is de enige fabrikant die cellen volgens de 2170-form factor maakt. De Model 3 is volledig ontworpen met gebruik van de 2170-cellen in het achterhoofd. Kortom: LG - dat vooral sterk is in prismatische cellen - moét dus wel soortgelijke cellen gaan maken voor Tesla. Zo lang de opdracht groot genoeg is doen ze dat natuurlijk, hoewel de Duitse media ze het - met het oog op de voorspelde neergang van de fabrikant - wellicht afraden.
Het is wel de vraag of hiermee niet kwaliteitsverschillen gaan ontstaan binnen Tesla. De ene cel is de andere niet, en er ligt een technisch zeer complex proces aan ten grondslag, waarbij de keuzes qua grondstoffen groot zijn. Het is niet voor niets zo dat iedereen die elektrische auto's maakt, gebruik maakt van één leverancier voor de batterijen. Een Chinese Model 3 zou eigenlijk hetzelfde moeten zijn als een Europese Model 3, maar is dit ook zo? We zijn erg benieuwd naar hoe deze deal gaat werken