Amsterdamse ambulancechauffeurs moeten uw omaatje laten doodbloeden

Wanneer uw opoe na een heftige val langzaam maar gestaag ligt leeg te bloeden, is het te hopen dat ze niet in Amsterdam woont. De ambulancechauffeur draait binnenkort zelf op voor snelheidsboetes, en zal dus geen haast maken.

'Als elke seconde telt'. Het is een rake en zeer bekende slogan voor de Nederlandse hulpdiensten, maar vanaf komende zondag mag u Amsterdam uit het lijstje van snelle first responders schrappen. Na een enorme toename in verkeersboetes ten opzichte van 2017 laat Ambulance Amsterdam (AA), de werkgever van zo’n vijfhonderd medewerkers, chauffeurs die 'afwijken van de gedragscode' boetes zelf betalen. Jaarlijks komen er tienduizenden boetes (!) binnen bij de dienst.

De maatregel is gepubliceerd op het Intranet van AA, en door boze medewerkers doorgespeeld aan de Telegraaf, de krant die altijd wel is te porren voor een relletje. Het probleem in deze is niet een chauffeur die buiten een spoedmelding om duidelijk zijn boekje te buiten gaat, maar juist de tussengevallen: ritten (en dat zijn er veel) die niet per se als spoedrit zijn aangemerkt, maar waarbij wel degelijk sprake is van urgentie - bijvoorbeeld door negatieve ontwikkelingen in de tussentijd. We citeren:

"De nieuwe richtlijn biedt uitzonderingen, wanneer het patiëntenbelang in het geding is. Maar dan moet de chauffeur dat later, via een procedure, aantonen. "Je moet achteraf je gelijk bewijzen", aldus de bron. [..] "Het vertrouwen wordt niet bij ons gelaten”, klaagt een ambulancechauffeur, die anoniem wil blijven. Volgens hem dreigt een potentieel dodelijke afloop voor ’een patiënt met het laatste beetje bloed in het lichaam, een actieve hersenbloeding of een moeilijke geboorte’."

De dienst heeft zo’n 150.000 spoedpatiënten per jaar, en ons maakt het persoonlijk geen ene bal uit of een ambulance 130 of 150 rijdt, of misschien eens buiten een vak parkeert (sowieso, welke enorme eenstreeps-bureaucraat gaat een ambulance een parkeerboete geven??). De chauffeurs zijn door en door getraind, en geen cowboys, maar totale gedreven professionals. Gelooft u ons niet, bekijkt u dan vooral deze video (helaas is ons favoriete Youtube-kanaal even weg). Dit soort werknemers moet je vertrouwen schenken, en ze zeker niet gaan betuttelen. Controlemechanismes zat, mocht het uit de hand lopen met genomen vrijheden. Het is niet zo dat er zich dagelijks een ambulance met 100 km/u op een kruispunt in een andere auto boort, of wel soms? Maar in Amsterdam moet alles kennelijk net even wat anders gedaan worden.