Honda: 'Er is nog steeds een gat tussen Mercedes en Red Bull'

De zomerstop van de Formule 1 is bijna voorbij en dit weekend gaat het circus weer naar Belgiƫ voor de Grand Prix in Spa. Honda is de laatste races goed op weg, maar de Japanners erkennen wel dat ze nog niet op het niveau van Ferrari en Mercedes zijn.

In de vorige Grand Prix behaalde Max Verstappen zijn eerste pole position. Niet alleen voor de Nederlander was dat een unicum, het was ook de eerste pole voor de combinatie Red Bull Racing en Honda, maar voor de Japanners betekende het ook eindelijk een pole sinds hun nieuwe F1-periode. De combinatie heeft dit jaar al veel werk verzet en Honda kwam inmiddels met twee motorupgrades. Honda-baas Toyoharu Tanabe sprak daarover met Motorsport.com en zei het volgende tegen hen: "When we started the Barcelona test and the first race, early in the season, I saw a big gap between our performance and the top runners' performance." Ze lieten zich echter niet van hun stuk brengen door die ontdekking tijdens de wintertests in Barcelona: "We kept pushing and working very hard to reduce the gap, but it's still there. We've got two victories with Max [Verstappen], the good thing is Toro Rosso got one podium."

Voor Honda is dat echter niet zomaar genoeg, ze willen meer. Tanabe: "The first win is one of the milestones. But our target is higher. I'm very happy, but we don't stop. Always another, another, one more. The goal is the championship. We are still far from the championship." Met Max Verstappen hebben ze de coureur die dat kan waarmaken, ook Red Bull Racing lijkt de partner die weet wat ze aan het doen zijn om de Japanse doelen te bereiken.

De Japanners weten vooral door de race in Hongarije precies waar ze staan en hoe groot het gat met Mercedes nu nog is. Tanabe: "We can summarise the gap or performance difference between Mercedes and us. That type of data gives us a kind of target or real answer to our gap." Het is nu afwachten wat de komende upgrades gaan brengen en in welke Grands Prix de strategen hun motoren gaan wisselen, en de bijbehorende grid penalties gaan pakken.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5dcf33067553f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });