Hyundai brengt u ook de laatste mijl: elektrische step

Een van de problemen die alle 'nieuwe' oplossingen in de mobiliteit meebrengt is 'the last mile' hoe komt u van uw auto op uw bestemming of van het station bij uw auto? Een van de oplossingen is de e-Step en Hyundai heeft er nu ook één ontwikkeld.

Een paar weken geleden toonde Audi een soort kruising tussen een skateboard en een step. Het was de Duitse oplossing voor het 'last mile' probleem. De machine ziet er mooi uit, degelijk enzo, maar was meteen ook achterlijk duur. Typisch Audi. Terwijl de stepjes van Segway en Xiaomi voor veel minder te krijgen zijn.

Nu toont ook Hyundai zich op de markt voor laatste mijloplossers. Hun step blinkt niet uit in enorm bereik, of bijzondere snelheid, maar juist door handigheid en compactheid. Hij heeft een topsnelheid van twintig kilometer per uur en hij komt twintig kilometer ver op een batterij. Prima dus, hij rijdt niet gevaarlijk hard, en twintig kilometer is ver genoeg om die laatste mijl mee op en neer te kunnen steppen.

Hyundai heeft gekozen voor achterwielaandrijving, in plaats van voorwielaandrijving zoals de steps nu vaak hebben. Daardoor ligt volgens de ontwikkelaars het zwaartepunt beter, en het bood ruimte om vering op het voorwiel te monteren. Dat zou beter weggedrag moeten veroorzaken. Een ontwikkeling die nu nog niet in het concept zit moet later worden toegevoegd: regeneratief remmen. Dat systeem zou het bereik met tien procent kunnen vergroten.

Ingevouwen is de Hyundai een stuk kleiner dat alle vergelijkbare producten. Het geheel weegt 7,7 kilogram, wat behoorlijk weinig is voor een e-step. Wat hij gaat kosten is echter nog niet duidelijk. Het is voor Nederlanders echter te hopen dat regelgeving snel genoeg wordt aangepast zodat het niet illegaal is om met de handige apparaatjes over het fietspad te kunnen rijden.